I boka Uglies møter vi 16-årige Tally, som lever i en verden der alle som har fylt 16 år gjennomgår en plastisk operasjon som skal gjøre dem vakre og perfekte. Etter operasjonen får de flytte fra Styggby til Penby og leve sammen med de andre vakre menneskene. De fleste tenker at det er bra, at ingen lenger dømmes av utseendet alene. Men for dem som bor i Røyk, et opprørersamfunn langt utenfor sivilisasjonen, er situasjonen en annen: Tenåringene her nekter å la seg operere.

Tally gleder seg til operasjonen og til å flytte til Penby, der alle vennene hennes allerede er. Men så blir hun kjent med Shay – som slett ikke har lyst til å bli pen. Og når Shay rømmer tvinger myndighetene Tally til å finne henne – eller å fortsette å være stygg for alltid.
Dette er første bok i en trilogi som fører oss inn i en uhyggelig verden der alle må se ut som supermodeller. Det er en spennende bok som tar opp viktige temaer som miljøforurensing og plastisk kirurgi, men handler også om mot, svik, lojalitet og vennskap. Bøkene kan minne litt om Dødslekene: her er det også myndighetene som er den store Fienden.
Science fiction for mellom-/ungdomstrinnet.