Krimforfatteren Thørring debuterer her med sin første detektivfortelling for barn. Bergljot, kalt Lotte, er ny på skolen. Alle syns hun er veldig rar, men de vet ikke at hun kan lese tankene deres. Hun blir venn med Wille (Wilhelm), som er klassens hakkekylling, og sammen blir de sterke. For Lotte er modig og sta. Så da gjør det ikke så mye at Wille er av den bekymrede typen. Han bor hos onkelen og tanta si mens mora er på sjukehus, mens Lotte bor hos sin fostermor Stina.

Lotte og Wille oppdager at det foregår noe skummelt på onkelens gård, og snart legger de en plan for å finne ut hva det er som foregår, noe som fører til at de havner i flere merkelige og skumle situasjoner.

Dette er første bok i en planlagt serie. Det er en humoristisk og mystisk fortelling om å være modig, om vennskap og om det å være litt annerledes.

Boka er flott og stilfullt illustrert av Tina Soli.

Spenning for mellomtrinnet