Av Hilde Hagerup

Sykepleier og gartnerelev Ellen Fjestad vant Schibteds konkurranse om beste barne og ungdomsbokmanus. ´Sammen skal vi holde himmelen´ heter boka som etter planen skal ut våren 2012. På kontoret i Rådhusgata ble vi ekstra glade da vi skjønte at debutanten har vært elev ved Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning. Vi ble så glade at vi ringte Ellen for å snakke litt med henne.

Gratulerer med prisen og for en flott tittel!

Å, likte du den? Takk for det, det var veldig hyggelig!

Den var nydelig synes jeg. Hvor var du da du fikk vite at du hadde vunnet?

Først fikk jeg en mail om at jeg var en av sju i finalen. Bare det var jo sprøtt og helt sykt. En uke før de ble offentlig ringte de fra Schibsted for å si at jeg hadde vunnet. Da sto jeg på huet ned i en åker på Gartnerskolen. Det skulle være hemmelig, så da måtte jeg gå og gjemme meg i en busk etterpå. Jeg ble stående i den busken kjempelenge tror jeg.

Forlaget sier at du har skrevet en magisk realistisk kjærlighetsthriller.

Ja, boka handler om Luka som er 17 år og miljøaktivist og billedkunstner. Hun møter Gard i en motorsykkelulykke. Fra da av blir livene deres på en måte tvunnet sammen. De er ikke sånne ungdommer som gjør ting halvveis, og så skal de bevise hvor mye de vil gjøre for hverandre.

Hun gir ham bokstavelig talt hjertet sitt?

Ja, men mer kan jeg ikke si.

Forlaget har skrytt av språket ditt. De sier at du ´tar pulsen på en ny generasjon, ungdom født på nittitallet, i et språk som er deres eget.´

Ja, men det er i hvert fall ikke bevisst. Jeg er jo ikke 17 år selv, jeg er 31 og jeg skriver det språket som er naturlig for meg. Jeg ville nok skrevet sånn dersom jeg skulle skrevet for voksne også.

Men du begynte på boka da du gikk på forfatterutdanninga på barnebokinstituttet?

Ja, gikk sammen med flere som har debutert med barne og ungdomsbøker, blant andre Nina Elisabeth Grøntvedt og Eivor Vindenes. Det var en veldig solid utdannelse. Vi fikk prøvd oss ut i et litt trygt miljø. Det var veldig godt å ha den basen, særlig nå. Jeg var vel ikke helt forberedt på at det skulle bli så mye styr rundt dette her. Det er jo en del minefelt i barne og ungdomslitteraturen, moral og pedagogikk for eksempel. På forfatterutdanninga fikk vi diskutert litt og det var fint å ha tenkt igjennom en del ting på forhånd, før jeg nå snakket med journalister. Jeg følte at jeg visste hvor jeg sto og hadde noe å si.

Hva liker du å lese selv?

Å… alt fra Emily Dickinson to Gert Nygårdshaug. Jeg synes det er viktig å lese bredt, men generelt så liker jeg litteratur som mener noe og ikke er redd for å ta et tydelig standpunkt.

Gleder du deg til boka kommer ut?

Ja. Og så gleder meg til å fortsette å skrive!

 

 Ellen Fjestad vant førstepremien i romankonkurransen som var på 200.000 kroner. 

Juryens spesialpris på 50.000 kroner gikk til Erik Martenson.

Fire forfattere fikk i tillegg et stipend på 25.000 kroner hver: Tina Trovik, Martin Fyrileiv, Anne Østby og Atle Nielsen.