dreamstime_8213862

Jeg tenkte jeg skulle slå et slag for lesebrett og da særlig de som vi har valgt å selge på norli.no og i Norli-bokhandlene. Det jeg kaller lesebrett er de platene som er laget for å lese bøker (tekst) på, ikke iPad og andre nettbrett (som kanskje heller bør kalles multimedia-brett eller noe sånn?). Ikke alle har en klar formening om forskjellen her, men sier man Kindle så forstår mange hva man mener. Kindle er Amazons lesebrett og det er fortsatt det som selges mest. Dette har en skjerm med såkalt elektronisk blekk – dette er en teknologi laget spesielt for at det skal være behagelig å lese på. iPad og Tablet og lignende har LCD-skjerm sånn som TV-en din, og de blir slitsomme å lese på i lengden, det synes iallfall jeg.

340x_kindleJeg har en Kindle og jada, den er veldig ok å lese på. Men det best med Kindle er sømløshet mellom brett, butikk og app – Kindlekjøpene dine dukker nemlig også opp i alle apper der du synkroniserer Kindle-kontoen din med amazon-kontoen din (hm – hørtes jo kjent ut, slik er jo Bokskya også). Dette er jo deilig – du leser på den dingsen du har med deg der og da, og dingsen vet hvor langt du var kommet til enhver tid (fortsatt likt Bokskya). Men tilbake til selve brettet: Kindle. Det er altså basert på elektronisk blekk og er laget for å lese på, enten bøker eller andre tekster.

 

boox60På Norli kan du kjøpe Papercaster sitt lesebrett, som ligner veldig på en Kindle-plate. Det er også laget med elektronisk blekk og selv om jeg kanskje er inhabil siden jeg har vært med å velge ut dette så må jeg få lov å skryte av dette brettet – særlig er skjermen veldig god å lese på. Teksten står klart frem og kan lett leses både i lyse og mørke rom! Personlig synes jeg denne skjermen er mye bedre enn på Kindlen jeg har. Det som selvsagt er dumt med dette brettet er at det ikke er en kjøpefunksjon rett fra brettet til norli.nos ebok-side. Men det ble rett og slett ikke klart til lansering – men er noe som jeg ønsker meg noe helt grassat og jobber med fremover nå. Så hold ut  – det kommer!

En annen ting mange lurer på med dette brettet er wifi.  Dette brettet  finnes i to versjoner – med og uten trådløs kopling, men personlig synes jeg det er helt ok å kople brettet til pc-en med USB-kabel, og det er denne versjonen som selges i våre fysiske butikker (alle Norlibutikker skal faktisk ha denne på lager nå!). Da fungerer det på samme måte som en iPod som du kopler til iTunes. Programmet du bruker for å hente opp, dekryptere og overføre e-boka til lesebrettet heter Adobe Digital Editions (du bruker altså ikke Bokskya på lesebrettene). Det er gratis og kan likne litt på iTunes sitt bibliotek,  du klikker og drar filer over til brettet. Mer om hvordan du gjør dette leser du her: http://www.norli.no/SamboWeb/side.do?dokId=565643

 bokskya_loresSå ‘litt’ om Bokskya:

Stakkars Bokskya har fått urettmessig mye pepper spør du meg. Selvsagt kunne mye være bedre, mer sømløst, fancy og fantastisk (og dyrt). Det er nok dessverre sånn at gigantene Apple og Amazon har klart å skape noen skyhøye forventninger til alle nye e-bok-løsninger. I Norge er det mye som er annerledes: markedet, utvalget, prisene, kundene, og det meste annet. Dette førte til at vi som ville satse på e-bøker så at det kunne være lurt å lage noen felles løsninger som ville føre til at vi delte på regningen og at vi ikke minst unngikk at kundene måtte forholde seg til like mange ulike tekniske løsninger som bokhandlere. Derfor utviklet vi Bokskya i fellesskap. Kongstanken var å lage en åpen løsning hvor kunden selv kunne velge hva slags enhet de skulle lese e-boken på (kravet er en god nettleser) og hvor de skulle kjøpe e-bøkene. Det er da sånn at om du kjøper en e-bok på Bokkilden og en på norli.no så kan du kople begge disse bokhandlene til samme konto i Bokskya og få begge bøkene i samme ‘e-bokhylle’. Det kan du ikke i en Kindle-app, den viser kun bøker fra Amazon (selvsagt har teknisk oppegående folk funnet løsninger på dette også, men for den vanlige Kindle-bruker er det meningen at du skal holde deg til amazon-ebøker).

Forventningene til Bokskya var nærmest at dette skulle være identisk med Kindle eller iBooks, et stort (og høyst forståelig) krav var kjøpsmulighet i selve appen (det er en web-app ikke enn Apple-app, for å unngå at vi må gi alt vi tjener på en e-bok og vel så det til og Apple). Dette var vi klar over og diskuterte mye om det var lurt å lansere uten.

Bokskya ble lansert 4. april og da var ikke alt klart. Men vi beholdt denne datoen fordi vi så at markedet var mer enn modent nok og det ble viktig å komme i gang for å få noen erfaringer og for å gi forlagene et puff slik at de satte i gang prosessene som var nødvending for å i det hele tatt få utgitt noen e-bøker på norsk. Det har hele tiden vært meningen å utvikle Bokskya videre og mange funksjoner ligger på ønskelisten. Det som kommer nå først er Bokskya-apper med kjøpslink til nettbutikker. Noen av dere har lest om dette i Dagsavisen under overskriften ‘Bokhandlerne dropper Bokskya‘ ,men den er dessverre basert på at journalisten ikke helt forsto det han ble fortalt.  Vi dropper ikke Bokskya – vi videreutvikler den slik det hele tiden har vært planlagt. Det er sikkert ikke så enkelt å være journalist og holde styr på alt heller…

En annen ting som Bokskya har fått pepper for er jo navnet. Det ble valgt fordi det gir assosiasjoner til ulike Cloud-løsninger; du har Google Cloud og iCloud og har ikke Microsoft også en? Dette er ikke ord som brukes i den norske dagligtalen ennå, det er vi jo klar over. Men etterhvert så vil det bli kjent nok til at de fleste skjønner at det dreier seg om lagring i ‘en sky’ eller ‘det blå’ om du vil – altså et annet sted enn der du sitter med pc-en din. De fleste kjenner Spotify – her har man tilgang til å høre musikk uten å laste ned filer til en harddisk. Samme prinsipp gjelder for Bokskya og i fremtiden kommer det meste du trenger og har av elektroniske filer (musikk, bilder, film, dataspill og bøker) til å ligge et annet sted enn hjemme hos deg :-) for å sette det på spissen.

Og hvorfor a-ending? Det var det MYE diskusjon rundt (og jeg var vel en av dem som ikke likte det) fordi mange føler at det blir veldig nynorsk. Men det er sånn at ordet har valgfri bøying og både a-ending og en-ending er lov. De som stemte på dette ordet arumenterte for at det var viktig med noe som fungerte på begge målføre. Så derfor ble det sånn da…

 —

Sånn… dette ble en mye lenger artikkel enn  jeg hadde planlagt da jeg begynte! Jeg vet det er mange der ute som liker godt å lese bøker på skjerm, meg inkludert. En ting er sikkert – det vil bli enda flere av oss i tiden som kommer! Nå skal vi benytte tiden fremover så godt vi kan for å lage bedre løsninger som hjelper dere til å unngå de verste irritasjons-situasjonene!