Bokhandelansatte er nok blant de som leser mest bøker gjennom året og det går ofte i en blanding av bøker de føler de MÅ ha lest og bøker de veldig gjerne leser. Men i ferien tror jeg de fleste tar med seg en bunke (noen tar med en elektronisk bunke) med bøker de har gledet seg til å lese!

Her finner du en samlig tips og kommentarer fra mange av våre bokhandlere, og siden vi nå har flyttet sammen med Libris er også hovedkontoret deres invitert med:anger

 Indridason –  Anger – drivende god krim med rot i virkeligheten, flott karakterer og et godt komplott. Indridason holder meg engasjert gjennom hele boken og kommer med noen overraskelser underveis. Jeg anbefaler denne forfatteren og ikke minst denne boka for dem som liker en god, realistisk krim. Denne gangen møter vi en ny hovedperson, politietterforskeren Oli, som erstatter sin forgjenger på en god måte. Morten, NorliLibris hovedkontor

 _________________________________________________________________________________________

jiddishSommeren startet med et innblikk i en jiddisch metropol i Alaska. Michael Chabon har skrevet en svart, sær og humoristisk bok om det særdeles spesielle miljøet i Sitka, som snart skal tilbakeføres til amerikansk føderasjon. Den jiddische politiforening skal filmatiseres av Coen-brødrene, noe som gir en pekepinn på kvalitet bestående av snåle karakterer, kuriøst språk og et miljø som ikke ligner noe annet.

 Etter påtrykk fra en kollega startet endelig det som kommer til å bli et langvarig forhold mellom meg selv og Dave Robicheaux. James Lee Burkes bøker fra Louisiana er kriminalromaner med strek under romaner. Språket er levende, sakene dagsaktuelle og politiske, persongalleriet svært engasjerende. I Blikktakblues for New Orleans portretterer Bruke sørstatene gjennom en sjokkerende skildring av konsekvensene etter orkanen Katrinas herjinger. Dave Robicheaux er etterforskeren jeg med glede følger videre. Burkes bøker er sammensatte, poetiske og dramatiske og viser at kriminalromaner kan være så mye mer enn underholdningslitteratur.

1q84 Haruki Murakami. Ord blir små når man skal beskrive denne forfatteren. 1Q84 er en murstein av en bok og inneholder del 1 og 2 av denne historien. For min del kunne boken vært dobbelt så stor, og det bringer nærmest helsefare å tenke på at del 3 ikke skal utkomme før på nyåret. Året er 1984 og vi møter to personer, Aomame og Tengo, som hver for seg lever ganske så lukkede liv av forskjellige årsaker. Disse to hovedpersonene har en felles historie som etter hvert kommer til overflaten. Før dette materialiserer seg blir vi kjent med hovedpersonene og deres svært så ulike hverdag. Spørsmålet vi etter hvert får svar på er hva 1Q84 faktisk er, hvordan historien til hovedpersonene flettes sammen ved hjelp av en ung forfatter med en særdeles spesiell bakgrunn, og hvordan året 1984 plutselig opphører å eksistere. Murakamis univers er surrealistisk, eventyrlig og fantastisk og man lar seg rive med av hans utrolige evne til person- og miljøskildringer. Hilsen fra Sylvia, Norli Galleriet

________________________________________________________________________________________—-

lavkarboDa får du min favorittbok denne sommeren: Lavkarbo med Hexeberg. Min ferie ved Iddefjorden og det gode livet ved sjø og natur inspirerer meg til å lage god og sunn mat derfor ble denne boken med meg på ferie og det var veldig velykket! Jeg laget et måltid hver dag fra boken.

Det er enkle og gode oppskrifter både til frokost , lunch ,middag og kos J Vil nevne spesielt en favoritt: mørk sjokolade med kokos og chili!!

 Med vennlig hilsen Mette Rustad Hansen , Regionsjef Libris

_______________________________________________________________________________________

usynligHei.Jeg har lest Den usynlige broen av Julie Orringer. En lang bok (nesten 900 sider) men veldig fengende og ikke minst interessant historisk sett. Den handler om Andras, en ungarsk, jødisk mann som bosetter seg i Paris for å studere. Her møter han Clara Morgenstern og en kjærlighetshistorie utvikler seg. Ila studietiden bryter andre verdenskrig ut og man følger Andras, hans familie og Clara gjennom krigen og de grusomheter som det innebærer; jødeforfølgelsen, arbeidsleier. Jeg tror boken appellerer mest til litt voksne kvinner og som sagt, den er utrolig interessant historisk sett.

 Ellers er jeg i gang med Den syvende bølgen, så får vi se om Emmi og Leo finner ut av det. Veldig irriterende slutt på Mot Nordavinden.

Ellers prøver jeg meg parallelt på andre boken i A song of ice and fire av George R.R. Martin, men får se om jeg holder… Med vennlig hilsen Kristina Wickstrøm, Kategorisjef  Hjemmekontor og kort

__________________________________________________________________________________________

syvendeJeg har blant annet lest Den syvende bølgen av Daniel Glattauer – oppfølger til Mot Nordavinden. Den første boka åpner med en feilsendt e-post, som leder til et intenst og åpent e-post-forhold. Den andre boken starter noen måneder etter at den første sluttet. Emmi og Leo fortsetter e-post-dialogen, og sitt kompliserte skal-skal ikke-forhold. En annerledes fortalt kjærlighetshistorie – som viser den nærheten som kan oppstå i skriftlig kontakt mellom mennesker, uten at man noensinne har møttes. Om alt man sier, tør si, velger å ikke si. Caroline, leder libris.no

 

___________________________________________________________________________________________

giftstromSommerferie i Norge gir tid for mange gode leseopplevelser! To av de er forhåndseksemplar på bøker som kommer til høsten.

Giftstrøm av Eystein Hanssen er en drivende god og spennende krim. Vi følger politietterforsker Elli Rathke i kamp med kriminelle både i Norge og i Afrika. De som liker god krim som beskriver en mulig virkelighet har noe å se frem til. Boka kommer i salg i august.

Kinamann av Brynjulf Jung Tjønn er en annen bok som kommer til høsten. En roman om å finne seg selv, tilhørighet og skjult rasisme. En flott roman, hvor vi alle kan kjenne oss igjen i.

 Nå er jeg kommet godt i gang med Innsirkling (OBS! Kun tilgjengelig som e-bok for øyeblikket) av Carl Frode Tiller. Nå forstår jeg hvorfor han har fått Brageprisen og Kritikerprisen. Denne må leses. Jeg gleder meg til resten.Dette blir en god bokhøst… Nils Sund, Direktør Norli Libris

____________________________________________________________________________________________

alletingsDimitri Verhulst : Alle tings bedrøvelighet
Herlig, og innimellom hylende morsom, om oppvekst i en særdeles skakkjørt familie.

Boken skilder livet i en fattig arbeiderklassfamilie, i et fattig strøk, i en bortgjemt flamsk bydel hvor Dimitri, jeg-fortelleren i boken, bor sammen med sin far og alkoholiserte onkler. Alle arbeidsløse. De tilbringer mesteparten av dagen på lokale puber, opptatt av å få tiden til å gå og i seg mest mulig alkohol. Dimitris første timer i livet tilbringer han på et biljardbord på en røyklagt, lokal pub, etter at faren, i ellevill begeistring, tar med seg guttungen fra fødestua for å vise frem sin nyfødte sønn til den lokale gjengen av svirebrødre. Skål! 

Og fortsettelsen blir ingen dans på roser: “Vi skammet oss over den grunnløse banningen, over kjønnshåret vi røytet over dass, over tåneglene som vi rev av for hånd. Vi skammet oss over sigarettene som vi falt i søvn med i sofaen, de nikotinbrune fingrene våre, ølstanken. .. Vi skammet oss, men vi gjorde ikke noe med det.”  Dette er en bok skrevet med stort hjerte for de som feiler, med masse humor og barsk varme. Les den!   

 mvh Freddy, Norli Storbyen Sarpsborg

____________________________________________________________________________________________

snobarnetSnøbarnet av Eowyn Ivey:

En vakker fortelling om et ektepar langt inne i det iskalde Canada.De bor og lever i pakt med naturen, og ønsker seg desperat et barn. Så dukker “Snøbarnet” opp – en sky og vakker liten skapning. Hvem er hun – og hva vil hun? En sjelden og vidunderlig leseopplevelse. En av de fineste bøkene jeg har lest (og jeg har lest mange)  

Dødelige dråper av Sidsel Dahlen:

Kjempespennende bok fra norsk oljeinvestering i Brasil.Her er naturen sårbar – og folk lever etter eldgamle tradisjoner.  Dette tar ikke oljegigantene nok hensyn til. Grådigheten og kynismen blir for stor. Så dukker stjernereporteren Mia Mikkelsen opp, og skriver rasende og glødende reportasjer om den norske galskapen.Imponerende krim debut!!

ihjertetttil I hjertet til fru Flaksengren av Anne-Gry Bloikom 8-10år

En vidunderlig barnebok. Marius ser at morfar er ensom – og prøver å finne en kjæreste til ham på nettet. Men det er ikke lett. Morfar vil ikke ha dem. Selv har Marius en hemmelig mailvenninne, og vet hvor viktig det er.Så dukker den eventyrlige fru Flaksengren opp. Mirakelenes tid er ikke forbi!

Hilsen Liv Gade, Bokinspirator Norli

_______________________________________________________________________________________________

fremmedeJeg har lest Giftstrøm av Eystein Hanssen. Eystein Hanssen skriver minst like godt som alle de etablerte krimforfatterne “alle” har lest hele serier av (ingen nevnt, ingen glemt).Politietterforsker Elli Rathke blir sendt til Uganda, i forbindelse med en narkotikasak i Oslo. Kunnskapen til en av de involverte viser seg nemlig å være nyttig da den norske ambassaden i Kampala mottar en spesiell pakke, med et ubehagelig innhold. Sier ikke mer, for denne bør alle lese selv! Og i likhet med Rathkes kollega Jan Nereng (fra Dokka) må det innrømmes at vi blir litt urolige for Ellis ve og vel.

 Tidligere i sommer leste jeg Den fremmede av Max Frei. En tjukk og god russisk fantasy-roman! Hva skjer når taperen Max, uten jobb, uten dame, uten venner på mystisk vis blir fraktet til en annen verden? Der han faktisk blir nattavløser for Sjefen for Den hemmelige spesialenheten? Det må jo bli bra. En bok for alle, og særlig for fantasy-fansen. Skjønner godt at bøkene til Frei har solgt en god million i Russland alene.

 På litteraturfestivalen på Lillehammer i vår hadde vi besøk av Wendy Guerra fra Cuba, som har skrevet den fantastiske oppvekstromanen Alle drar sin vei. Meget godt skrevet, gripende og hjerteskjærende om 1980-tallet i et land vi ikke får bestemt oss om vi skal elske eller hate.

Mvh Christin Kramprud, Norli Lillehammer

______________________________________________________________________________________________

Hei. I sommer har eg lest fleire flotte bøker: Blandt anna 

jegkanse1.Jeg kan se i mørket v/ Karin Fossum
Dette er ein historie om korleis ein person  kan misbruke si stilling og makt. Den einsame Riktor er ansatt som sjukepleiar på ein aldersheim, og kan styre på med mishandling av dei hjelpelause, tause gamle utan at det blir oppdaga – før dramatiske ting har skjedd. Til ettertanke har me vel slike personer i alle systemer som utnytter sin posisjon til det negative???

 

 2. Orkideens hemmelighet

Sommarens deilige roman der me “får alt”. Både kjærlighet, historie, krig, mye skjønt fra østen osv. Dette har vore mersalg-boka vår i sommar. 

Ha ein flott sein-sommar Helsing frå Norli Bryne, Margrethe Øgård Orre

_______________________________________________________________________________________________

denusynligeJeg anbefaler virkelig Orringers, Den usynlige broen – Tok den med meg på stranden og tenkte at den var enkel og grei og ville skli rett inn, at jeg faktisk ikke skulle behøve å tenke, men den var langt mer seriøs, velformulert og viktig enn det jeg forutså.  Anette Staubo, Norli Universitetsgata

 

______________________________________________________________________________________________

soullessDet var vanskelig å velge hvilken av bøkene jeg leste i sommer som jeg skulle presenterte, men jeg landet på denne:
Soulless av Gail Carriger

Det hele foregår på 1800-tallet, og Dronning Victoria regjerer i England. De fleste vet godt at vampyrer og varulver eksisterer, men preternaturals er ikke i folks vokabular. Alexia Tarabotti er en preternatural, født uten sjel. Hun er 26 år gammel og ugift, noe så uhørt. Familien tolererer henne, men vil helst slippe å ha noe særlig med henne å gjøre. Alexia blir, kanskje ikke så veldig motvillig, involvert i etterforskningen når flere vampyrer og varulver forsvinner. Steampunk blandet med en dash av Jane Austen. En av mine favoritter i sommer.
Synnøve, Norli Lagunen