BarneogUngdomsbokNORGE

Denne uka har vi snakket med forfatter, illustratør og grafisk designer Stian Hole. Stian Hole har fått en rekke priser for bøkene om Garmann, og er oversatt til flere språk. Til den øde øya vil han helst ikke ha med seg noen ting, han vil ha med tre mennesker i stedet.

HH: Hva er det første du husker i livet?
SH: Mamma som ligger ved siden av meg og leser for meg. Hvordan stemmen hennes kan kjennes gjennom kroppen.

HH: Hva har du på kontoret ditt?
SH: Jeg har mange ting på veggene og i hyllene rundt datamaskinen min. Hver og en av dem gir meg assosiasjoner og bilder i hodet. Noen sterkere enn andre. Slik som indianerveven som Osmund lagde i barnehagen, kortet fra Kristian rett før han døde, lappen søsteren min skrev etter at hun hadde vraket bilen min, huskelappen fra Oscar om hvordan han skal sortere tøyet i kommoden på rommet sitt:

bokser og gensere øverst
tersorter og shortser miten
truser og sokker nedirst,

den overkjørt champagnefolien som ser ut som en liten pave i gullkappe, det korte brevet fra Ulf Lundell, sannsynligvis skrevet på en gammel Remington skrivemaskin med en T som svever et stykke over de andre bokstavene:

"Til Stian Hole,
Norge
Hei!
Tack.
En sån fin bok.
Ulf Lundell"

HH: Hva er en god bok?
SH: En god bok er en fortelling som får deg til å glemme deg selv.

HH: Blir barne og ungdomslitteraturen stemoderlig behandlet i pressen?
SH: Jeg tror ikke det er fruktbart å klage over anmelderne og lite omtale i mediene. Følg heller Sverre Henmos eksempel: Skriv gode innlegg om barne- og ungdomslitteraturen. Fortell venner og kjente om gode bøker og oppmuntre alle de gode pekerne.

HH: Gi oss et ord du liker godt?
SH: Sugedusten. En engelskspråklig kollega flyttet til Norge og trodde det var det norske ordet for støvsuger.

HH: Og et du misliker?
SH: Du kan gjerne få flere: Komite, synergieffekt, kvalitetstid. Det er ord som gir meg poteflimmer og tørke i hodet.

HH: Papirbok, lydbok eller ebok?
SH: Ja, takk. Alt dette trenger vi.

HH: Hva gjør deg flau?
SH: Kronikkene skrevet av Christian Tybring-Gjedde og når jeg kommer hjem og ser i speilet at jeg har gått hele dagen på jobben med t-skjorta bak-fram og med sykkelolje i panna.

HH: Hvilke tre ting ville du tatt med deg på en øde øy?
SH: Kan jeg velge mennesker i stedet? Da inviterer jeg med Lars Saabye Christensen, Thåström og Kari Slåttsveen.