Skal barnebøker kunne ta opp kontroversielle temaer?

 

Fra tid til annen dukker de opp; de provoserende barnebøkene. Barnebøkene som mener noe mer enn kardemommeloven. Den Israelske ambassaden i Oslo har latt seg provosere av Hans Sandes siste barnebok: Pappa er sjørøvar. Det har også debattanter på enkelte engelskspråklige nettsider. Denne uken har journalister ringt både NBU kontoret og forfatteren selv. Skal bøker for barn ha lov å snakke om en så betent konflikt som den mellom Israel og Palestina?

 

Selvfølgelig skal de kunne det. Barnebokforfattere har ikke krav på seg til å være snillere, forsiktigere eller mer nøytrale enn andre forfattere. Tvert i mot. En forfatters jobb handler om å kommentere den verden han lever i. Vi skriver om det som engasjerer oss, de små tingene, men også de store. Alt som berører oss som mennesker. Dette er et akseptert premiss for forfattere som skriver for voksne. Når det gjelder barnelitteraturen har vi fortsatt et stykke å gå.

 

Om bakgrunnen for boken sier Hans Sande til NRK:

– Målet var at eg måtte få gi uttrykk for min frustrasjon og fortviling over kor håplaus situasjonen for palestinarane er. Og difor var det eit naturleg tema for meg.

 

Les hele intervjuet med Hans Sande her.

En artikkel i avisen Vårt Land finner du her.