Fem ungdommer sitter innesperret i en T-banevogn etter en voldsom eksplosjon. Ingen av dem vet hvordan de havnet der. Eller gjør de det? Vi følger Anjo, Sherpa, Bruno, Ida og Albert i timene fram til eksplosjonen – og timene etter. Fem liv som påvirker hverandre, fem historier som flettes sammen. Hva er de mest redd for? Å bli værende under jorda, eller å komme seg opp og ut derfra?

«Gyldig fravær» er en roman om det vi frykter mest. Og om det vi ønsker oss mest i livet.

«… det er ikke hverdagskost å lese ei ungdomsbok som er såpass actionfylt og samtidig åpner for så mye tankevirksomhet.»
Marie L. Kleve, Dagbladet

«Musikalitet og poetisk originalitet kjennetegner dette forfatterskapet, og dessuten en påtrengt, kompromissløs motstand mot voksenverdens A4-liv idet det er ungdommelige outsideridentiteter og deres overlevelsesevne som utforskes. (…) Rosenløw Eegs roman er fascinerende, skrevet med en penn av sjelden kvalitet i ungdomsromansammenheng …»
Inger Østenstad, Barnebokkritikk.no

«Her har forfatteren en av sine sterkeste sider: Evnen til å gå dypere inn på de litterære personene, og som nok en gang viser at Rosenløw Eeg har betydelig mer å by på som ungdomsromanforfatter enn det store gjennomsnittet. (…) Dessuten demonstrerer forfatteren sin litterære klo gjennom et effektivt, korthogd språk og en velutviklet metaforisk formuleringsevne.»
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

«Rosenløw Eeg viser nok en gang sin språklige styrke. Språket er hardt-slående og kjapt, men også lyrisk, sanselig og metaforrikt.»
Heidi Sævareid, Vårt Land