Den danske forfatteren Nicole Boyle Rødtnes og de svenske forfatterne Zulmir Bečević, Per Nilsson og Jakob Wegelius som tar turen for å møte norske skoleelver. Målet for besøket er blant annet å øke forståelsen for svensk og dansk språk blant norske elever.

Det er Foreningen Norden som står for gjennomføringen av Nordisk Forfatterbesøk 2011. Bakgrunnen for arrangementet er Nordisk ministerråds satsning Nordisk språkkampanje, som har til hensikt å stimulere til arbeid med nabospråk i undervisningen.

– Vi ønsker å vise elevene at det ikke er vanskelig å venne seg til og forstå dansk og svensk, sier Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden. – Å skape en personlig relasjon til språket og litteraturen, for eksempel gjennom å bli kjent med en nordisk forfatter, gjør nabospråkforståelsen mer meningsfylt, fortsetter han.

Språkfellesskapet i Norden er en av forutsetningene for den nordiske samhørighetsfølelsen og identiteten, samt nordisk samarbeid på både økonomisk, politisk og kulturelt plan.

– Dagens unge forstår nabospråkene dårligere enn tidligere generasjoner. Vi ønsker derfor å vise de unge verdien av og gleden ved å forstå dansk og svensk. Et nordisk forfatterbesøk er et flott bidrag i så måte, forteller Heidi Lønne Grønseth, prosjektleder for Norsk Forfatterbesøk 2011.

Les mer om

Nordisk Språkkampanje

Logoer og pressebilder:

Foreningen Norden

Om forfatterne:

 

Zulmir Bečević

er en feiret, ung svensk forfatter, beskrevet av svenske medier som "den första egna invandrarrösten i vår tid”. Han kom til Sverige som krigsflyktning fra Bosnia- Hercegovina som 10-åring og har studert statsvitenskap og freds- og konfliktforskning. Med boken Svenhammeds journaler ble han nominert til Augustpriset i 2009, og det er denne han skal snakke om når han skal på Nordisk forfatterbesøk i norske skoler. Bokens hovedperson Svenhammed foreteller i journal-form om hvordan det er å stå med føttene i to helt forskjellige kulturer og andre viktige og helt vanlige ting ungdommer er opptatt av.

 

Per Nilsson

har tidligere arbeidet som musikk- og mattelærer, men er nå forfatter på heltid. Med priser som Augustpriset, Astrid Lindgren-priset og Expressens Heffaklumpen er han en elsket barne- og ungdomsbok-forfatter. Per Nilsson skal snakke om The Return of Hjärtans Fröjd (ungdomstrinn) og Extra – En morgon stod hon bara där (mellomtrinn). Førstnevnte tar opp det store temaet kjærlighet når hovedpersonen forsøker å spore opp Ann-Katrin, sin første kjærlighet og kjærlighetssorg. Extra – En morgon stod hon bara där er første bok i en ny serie som på spennende vis tar opp temaer som vennskap og det å vokse opp.

 

Nicole Boyle Rødtnes

har rukket å publisere en rekke bøker til tross for sin unge alder. Hun studerer dansk og ble i 2010 uteksaminert fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Hennes bøker kranser om magiske og spennende tema og hendelser, og under Nordisk forfatterbesøk skal hun snakke om Den sorte skarabæ – Medaljonen 1 for 11-12-åringer og Dødsbørn – Skeletter i skabet 1 for 13-15-åringer.

 

Jakob Wegelius

både skriver, illustrerer og formgir sine fortellinger, og vever tekstlige og billedlige underfundigheter sammen til en spennende helhet. Han vant i 2009 Augustpriset for Legenden om Sally Jones, boken han også skal snakke om for norske elever i november. Her skriver han med naturlig enkelhet og inspirert av legendeformen om gorillaen Sally Jones som fanges av jegere, utnyttes av trollmenn og tyver, sviktes av sin beste venn og, i det hele tatt, opplever mange dramatiske ting i sitt liv.

Foreningen Norden arbeider for å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid for alle som bor i Norden. Foreningen skaper møteplasser og formidler kunnskap om nordisk språk, historie og samfunnsforhold samt bidrar til å fjerne grensehindre. Vi er en nordisk kulturbærer og har siden 1919 vært en pådriver for nordisk samarbeid.
Foreningen Norden organiserer enkeltpersoner, skoler, bibliotek, kommuner og organisasjoner som vil styrke og utvikle den nordiske samfølelsen.
Les mer om Foreningen Norden.