Alle har et forhold til bøker – og de fleste fikk sitt forhold som barn. Noen har et dårlig forhold, noen har et knapt eksisterende forhold, men de fleste har et godt forhold til bøker og lesing. I vår enquête spør vi dem som har det nærmeste forholdet til bøker ut – nemlig dem som selv er i bransjen. Einar Ibenholt er forlagsdirektør i Gyldendal.

Hvilken barnebok er den første du kan huske du leste eller fikk lest for deg?

Hvem skal trøste knøttet. Min mor var en hengiven Tove Jansson-tilhenger. Jeg er så å si vokst opp i Mummidalen.

 

Hva slags bøker likte du best som barn?

De fleste preferansene fra tidlig barndom er glemt. I tidlig bevisst alder var jeg et ekte barn av 70-tallet: Glemmer aldri lukten av garderober og våte gressmatter i Max Lundgrens 11 mann-bøker.

 

Hvor fikk du tak i bøker? Fra bokhylla hjemme, fra biblioteket, fra bokhandelen, fra skolen eller lånte du dem av venner?

Biblioteket. Jeg antar at jeg i lange perioder innehadde lånerekorden på Høvik bibliotek.

 

Er det en forfatter som ikke skriver barnebøker, som du synes burde gjøre det?

Agnes Ravatn bør i utgangspunktet skrive så mye som mulig for så mange som mulig hele tiden, og det vil være sørgelig for norske barn om hun ikke også skrev veldig mye for dem.

 

Hvilken barne- eller ungdomsbok har gjort mest inntrykk på deg som voksen?

På en eller annen måte har jeg vært involvert i og/eller ansvarlig for utgivelsen av flere tusen barne- og ungdomsbøker. Å velge én er vanvidd. Men jeg er temmelig sikker på at "Sånt som er" av Svein Nyhus er inne på topp ti.