Tor Åge Bringsværd
«Ganesha»
Biografi
144 sider
Kr. 249,-
Spartacus
For oss som har vokst opp med en streng og allmektig gud, kan det synes snodig at en av de mest populære guder i hinduismen er en liten, tykkmaget mann med elefanthode.
Ganesha heter han. I sin sjarmerende minibiografi om denne guddommen lar Tor Åge Bringsværd leseren bli kjent med figuren. Samtidig tar han oss med inn i en annen type mytologi enn den jødisk-kristne.
Reiser du gjennom India, møter du bilder og statuer av elefantguden Ganesha over alt. I hjemmene. Langs landeveien. I butikker.
I korte, lettleste og upretensiøse kapitler – fulle av morsomme fotnoter – gir Bringsværd oss et innblikk i hinduismen som religion og Ganeshas plass i troen.
Det første bud lyder: «Du skal ikke ha andre guder enn meg.» Så enkelt er det ikke i hinduismen. Der er Ganesha én av mange guder. Og slik kristendom og islam er splittet i ulike retninger, har Ganesha sin egen sekt.
Når jeg leser Tor Åge Bringsværd, er det som om en godslig, gråskjegget skald sier: «Kom hit, så skal jeg fortelle deg en historie!»
Og den historien forteller han med ubesværet eleganse, fortellerglede og klokskap.
TOM EGELAND  
Visste du at                 
¡ Tor Åge Bringsværd (1939) har skrevet en rekke romaner, novellesamlinger, skuespill, barnebøker og tegneserier.
¡ Radarparet (Jon) Bing og Bringsværd er blant Norges første, og viktigste, science fiction-forfattere.