Gøhril Gabrielsen
«Skadedyr»
Roman
267 sider
Kr. 349,-
Aschehoug
«Skadedyr» er en herlig snål roman. Aldeles absurd – men elegant og velskrevet.   
God litteratur handler, blant mange ting, om å våge. Om å utfordre leseren. Det gjør Gøhril Gabrielsen.
Inspirasjonen fant forfatteren i et nyhetsbilde av to mumifiserte noviser, som noen skadedyrbekjempere kom over inni en vegg i et kloster i Brasil i 2008. Hvem var de? Hva var deres historie? Slikt blir det litteratur av.  
Ytre sett er romanen delt i to:
Den lengste delen følger livet til en skakkjørt skadedyrbekjemper, som i en kafkaesk metamorfose (eller aller helst: nevrose) identifiserer seg med – og gradvis blir til – et sånt insekt han har viet sitt liv til å forstå. Og utrydde. Mye symbolikk og undertekst, med andre ord.
I bokens annen del møter vi to noviser i Lysets Kloster i São Paolo på 1700-tallet. Den uskjønne fortelleren er «skranglete for en mann, men fullkommen for Herren». Hennes historie begynner en novemberdag da «himmelen krystes». Den dagen slutter den yndige novisen Y seg til klosterfellesskapet. Y fascinerer ikke bare fortelleren, men også klosterets sprengkåte skriftefar.   
«Skadedyr» kan leses som en fabel, en allegori. Boken er full av kontraster – mellom Jordens små kryp og universets uendelighet, mellom det ekle, frastøtende og det overjordiske og underskjønne. Alle disse kontrastene blir litt overtydelige etter hvert – samtidig bidrar de svimlende perspektivene til romanens klangbunn.
Gabrielsens språk er finstemt, stramt og lekende lyrisk, fylt med presise bilder. Summen av inntrykk – det gode språket, den snodige handlingen – gjør «Skadedyr» til en roman som ikke helt vil slippe taket i deg.
TOM EGELAND
VISSTE DU AT
¡ Gøhril Gabrielsen (1961) er utdannet sykepleier og tekstforfatter.
¡ Hun har mottatt Aschehougs debutantstipend for «Unevnelige hendelser» (2006) og Tanums kvinnestipend (2010).
¡ «Skadedyr» er Gabrielsens tredje roman.