av Mari Moen Holsve

I dag ble Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur delt ut på Nasjonalbiblioteket i Oslo. 27 forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere var nominert innenfor 7 kategorier.

Etter et åpningsnummer med skuespill og musikk, med elementer fra blant annet Inger Hagerups forfatterskap, ønsket direktør ved Norsk barnebokinstitutt, Kristin Ørjasæter, publikum velkommen. Hun ga så ordet videre til kulturminister Anniken Huitfeldt, som stod for prisutdelingen. Huitfeldt brukte sin tale blant annet til å formidle hvor viktig det er å få en egen kategori for barne- og ungdomslitteratur i Nordisk Råds litteraturpris, til stor begeistring og applaus fra salen. De ulike kategoriene og nominerte ble så presentert etter tur, og årets vinnere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur er:

LITTERATURPRISEN: Harald Rosenløw Eeg for “Gyldig fravær”

BILDEBOKPRISEN: Ingvild H. Rishøi (forfatter) og Bendik Kaltenbom (illustratør) for “Pling i bollen. Fine og ufine barnerim”

FAGBOKPRISEN: Hilde Hagerup for “Virginia Woolf”

DEBUTANTPRISEN: Liv Eirill Evensen for “Meg og en kritthvit T-skjrote uten trykk på”

ILLUSTRASJONSPRISEN: Kaia Linnea Dahle Nyhus for “Håpe, sa gåsa”

OVERSETTERPRISEN: Jørn Roeim for “Spille død” og “Nære på”

TEGNESERIEPRISEN: Inga Sætre for “Fallteknikk”

SPESIALPRISEN: Hilde Kramer

Juryleder Mette Moe presenterte bokåret 2011, og kom med betraktninger rundt barne- og ungdomslitteraturens utvikling.

Prisvinnerne fikk også anledning til å si noen ord, og først ut var Harald Rosenløw Eeg, som påpekte hvordan forfattere på mange måter egentlig er barn, og takket juryen for å bli sett blant “alle barna i barnehagen”. Ingvild H. Rishøi takket familien, forlaget og staten – og la til med et lurt smil: “Jeg har alltid vært veldig glad i staten, så det er fint at staten har begynt å sette pris på meg!”

Hilde Hagerup og Inga Sætre benyttet begge anledningen til å takke forlag, jury og familie, og Hagerup takket også sitt forbilde, Virginia Woolf. Kaia Linnea Dahle Nyhus takket sin mor Gro Dahle, som har stått for teksten i “Håpe, sa gåsa”, og avsluttet sin takketale med å si: “Også har jeg bursdag i dag!”, til applaus og spontan bursdagssang fra publikum.

Avslutningsvis fikk også Hilde Kramer, vinner av årets spesialpris for sine mange bidrag til norsk barne- og ungdomslitteratur, si noen ord. Som første illustratør som vinner spesialprisen, takket Kramer kollegaer, bibliotekarer, litteraturforskere, forlagsfolk og alle forfattere hun har jobbet med opp igjennom tidene.

Kramer ble av juryen beskrevet som en kameleon innenfor sitt felt, og juryleder Mette Moe sa at Kramer har stått bak “noen av de flotteste bildebøkene vi vet om – eller kanskje heller omvendt: De er så flotte fordi Hilde Kramer har illustrert dem.”