Skolebibliotekarforeningen i Norge deler ut prisen for 31.gang.
Dette skjer fredag 20.april på Universitetet i Grimstad kl 11.30.
I år går prisen til Linn T. Sunne for hennes barne-og ungdomsbøker. Bøkene er gitt ut på Samlaget og Gyldendal Forlag.
Linn T. Sunne (f. 1971) er utdannet allmennlærer og har arbeidet i barne- og ungdomsskolen. Hun bor nå på Dokka, og arbeider med litteraturformidling for barn og ungdom på bokbussen i Oppland.
Juryens begrunnelse for Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 2012:
Skolebibliotekarforeningens jury har i år valgt å gi litteraturprisen til forfatteren Linn T. Sunne. Hun får prisen for sine barne- og ungdomsbøker.
Sunne debuterte i 2000 med boka Stjernestøv. Siden debuten har det kommet et titalls bøker på forlagene Samlaget og Gyldendal. For juryen har bøkene på Samlaget spesielt utmerket seg.
2000 Stjernestøv (Samlaget)
2001 Under morelltreet (Samlaget)
2003 Luna (Samlaget)
2005 Min venn himmelen (Gyldendal)
2006 Størst (Gyldendal)
2007 Happy (Samlaget)
2008 Blå Blondie (Samlaget)
2009 Mystiske gjester (Gyldendal)
2010 Venner og uvenner (Gyldendal)
2010 Pistolen (Gyldendal)
2011 Saiko (Samlaget)
2011 Hundre raketter og ett skudd (Gyldendal)
2011 Trøbbel i Sommervik – samleutgave (Bokklubben)
2011 Kjelleren (Gyldendal)
Sunne skriver både på bokmål og nynorsk, og har et stort sprang i typen bøker hun skriver. Hun har kommet ut med bildebøker, lettlestbøker, barne- og ungdomsbøker.
På Gyldendal Forlag har Sunne gitt ut bøkene om Sommervik. Her møter vi en gjeng med barn som løser små krimgåter. Dette er spenningsbøker for unge lesere i «slukealderen». Her har Sunne laget en serie der barn på landsbygda står i sentrum.
Hennes to bildebøker på samme forlag; Min venn himmelen og Størst er bøker for førskolebarn.
På Samlaget finner vi bøker i Komet-serien og Sirius-serien. Her er tematikken atskillig mer alvorlig. Vi møter barn og ungdom i krise. Det er barn som opplever kreft på nært hold, foreldre som sliter med alvorlige psykiske problemer, mobbing og ensomhet. I noen av disse bøkene kan vi se at unges Internett- og mobilbruk kan lede dem opp i problemer.
Sunne lesser ikke på med beskrivelser, men overlater til leseren å lese mellom linjene og skape sine egne bilder. Forfatteren gir ikke leseren løsning på livets mange vanskelige problemer, men likevel sitter vi igjen med en lysning i mørket.