Det er noen bøker jeg har lest, som jeg aldri har fått skrevet om, og så går tida og det er vanskelig å skrive om bøker i ettertid synes jeg. Men jeg vil nevne noen. Så får omtalen heller være av den skrinne typen. Hvis det er flere som juger nå av Tyra Teodora Tronstad er en god ungdomsbok. Jeg har på en måte lest den to ganger. Første gangen la jeg den vekk fordi jeg synes den var så vond. Det er bare noe med at barn som forvinner går så inn på meg. Jeg er mamma selv, og den problematikken er jo det ultimate mareritt. Så må jeg avsløre at jeg gjorde noe jeg aldri gjør, jeg leste slutten først. Bare for å se hvordan det gikk. Og så leste jeg hele boka på nytt. Da gikk det fint. Jeg synes forfatteren skriver godt, hun skriver om viktige tema og boka er spennende. Tema kretser rundt det å skjule foreldres psykiske sykdom, om lojalitet og venninner. Jeg husker at det var noe som lugget litt da jeg leste – men det er såpass lenge siden, så det er vanskelig å finne fram igjen. Jeg tror mange unge lesere hadde likt boka. Boka er fra 2011.

Sommeren vi kledde oss nakne av Helene Uri og Arne Svingen var også en god bok. Forfatterne skriver annen hvert kapittel ut fra to ulike personer, en gutt og en jente som møtes en sommerferie i Danmark. Det handler om forelskelse, en flukt og en dødssyk mor. Er du på leting etter en bok som beskriver skyldfølelse, så vær så god. Det røsket bra i kroppen min hvertfall. Det som gjør boka ekstra spennende er at forfatterne har så ulike skrivemåter, og at det skaper en dynamikk både i teksten og i møtet mellom de to fiktive personene. Boka er fra 2005.

Ja, så er det Dronning Margit Sandemo som kom med en ny bok i 2011, i en alder av 87 år! Boka heter I død og lyst. Jeg har skrevet en kjærlighetserklæring til Margit Sandemo tidligere, og jeg kan dessverre ikke skrive et dårlig ord om henne. Derfor slutter jeg å skrive nå, for mine opplevelser med Margit Sandemo handler om da meg selv var 16 år og leste Sagaen om Isfolket, og ikke voksne meg som har blitt et annet litterært menneske. Noen bøker og forfattere hører til spesielle perioder i livet, og de må huskes i lys av den kraften de hadde den gangen, og betydningen de hadde for hvem man ble i livet. Faktisk.