som denne gangen var i Stavanger, men siden alle presentasjoner etter hvert blir lagt ut på NBFs websider kan dere heller gå inn her. Ingen ting er da heller mer frustrerende enn å høre om interessante møter man ikke har vært på, eller fester man ikke har deltatt på.

Av høydepunktene kan nevnes den særdeles optimistiske åpningstalen til Aslak Sira Myhre som med knyttet neve ildnet oss opp alle som en.

Ingen grunn til å være pessimistiske på bibliotekets vegne. Dette gjorde godt for alle bibliotekarsjeler og hele forsamlinga fikk et løft – etter å ha lidd seg gjennom en statssekretær hvanåhunhetigjensammapokkerkandetvære som på kort varsel måtte vikariere for Kristin Halvorsen. Tips til en annen gang: aldri bruk statssekretærer som erstatningsforedragsholdere. Vi veit jo hvordan det går. Den samme elendigheten hver gang!

Og ellers, da? Det gikk selvfølgelig i E-bøker, jeg kan jo gjøre forsamlingen oppmerksom på Ryfylkebibliotekenes E-boksatsning. Så fort Biblioteksentralen får ut fingern blir de Norges første interkommunale E-bibliotek. Dette står det respekt av. Og selvfølgelig hadde danskene kommet mye lengre enn oss på E-bokfronten i bibliotekene men slik har det jo alltid vært med de danske.

Ellers kunne vi nær sagt som vanlig høre om gutters lesning, som ikke var blitt verre enn før men heller ikke bedre, og så ble av alle ting foreldrene fremhevet som viktige inspiratorer (!) Stig Elvis Furset slo et slag for de litt sære litteraturnerdene.

BUF, spesialgruppen for bibliotekvirksomhet blant barn og unge
hadde ansvaret for et seminar med den noe lange tittelen

”Folkebibliotekets barneavdelinger – fra å ha en plass i barnebibliotekarens hjerte til også å få en plass i bibliotekets strategiske tenkning og ledelse.”

Her snakket Trude Hoel om viktigheten av å lese for barnehagebarn, egentlig en selvfølge kanskje, men en god sak kan jo ikke gjentas for ofte. Spesielt ikke i en tid hvor all verdens apper og annet faenskap truer den tradisjonelle høytlesningen i en travel småbarnsforeldretid.

Hanne Dahll-Larssøn snakket på det samme seminaret om Inn i teksten, hvordan man jobber med bøker for skolebarn, et opplegg som Barnebokinstituttet i sin tid satte i gang og som til min store glede fremdeles er going strong.

Riktig interessante foredrag begge to, så får jo heller en hver som måtte føle behov for det surmule så mye de vil for at ingen av foredragene og det som ellers ble sagt helt var i samsvar med seminartittelen, men ærlig talt da, det GÅR da an å tenke litt sjæl også?

Selvfølgelig var jeg også på Årsmøte i BUF, og her hadde frammøtet økt fra 5 for to år siden til i år 6 deltakere. Med 2 nye styremedlemmer på plass og en ikke helt ubetydelig pengesum på bok er det all grunn til å se optimistisk på BUFs framtid. Og de som mener at alt var så mye bedre før den gang de satt i BUFstyret og før styret ble desentralisert og før ditten og datten men likevel etc etc kan bare holde tåta på seg! Riktig trivelig møte var det. Til den evige diskusjonen om i tilknytning til hvilke evenementer årsmøtene bør finne sted sett på bakgrunn av at barne- og ungdomsbibliotekarene sjelden kommer seg på Bibliotekmøtet har man nå kommet fram til at Sigrid Undsetdagene kan være et godt alternativ. Og til slutt vil jeg anbefale alle bibliotekansatte å sporenstreks melde seg inn i denne tradisjonsrike organisasjonen.

Bibliotekmøtet ble avsluttet med blant andre Erling Fossen av alle, men da hadde jeg for lengst takket for meg og dratt sammen med mine kjære kolleger for å leske våre ganer og muntre våre sinn med en halvliter i marssola. Etter hva jeg har forstått var det et klokt valg.

Det materielle utbyttet var – også her svært fritt etter hukommelsen:

  • Et utall penner
  • paraply (NB)
  • en kjekk liten leselampe (BF)
  • et skikkelig stilig stoffnett (BF igjen)
  • en kombinert bagasjevekt OG termometer frahvemnådetvarigjen ( hvordan HAR jeg klart meg uten så lenge)
  • en myk signalfarget plastbil, som man kan klemme på i litt stressende stunder (Proquest (hva nå søren det var for et firma igjen))
  • da jeg pakka ut oppdaget jeg også en liten orange plastfisk, hva nå den kan brukes til,

  • for ikke å forglemme dette riktig kledelige hodeplagget fra Ryfylkebibliotekene. (Foto: Wenche Andresen)
  • Ellers var det som vanlig godterier av ymse slag men her tror jeg bare at jeg skal fremheve Fagforbundets knallgode karameller.
  • Om det nå er noen firmaer som nå føler seg forbigått er det bare å beklage.
  • Glemte forresten en artig liten button fra click.no

Til slutt over til det kulturelle. Før jeg dro til oljebyen etterlyste jeg typisk Stavangermusikk men da hadde jeg jo helt glemt Mia Gundersen som underholdt oss på festmiddagen. Og nå burde jeg kanskje slik jeg pleier finne ett eller annet fra YouTubes rikholdige musikkutvalg… hmmm…. krrrrmt… hva skal jeg velge her da mon tro? Eller kanskje jeg skal la være av hensyn til eventuelle følsomme sjeler som måtte lese denne bloggen.

Kanskje vi også kan unne oss noen bilder av denne vakre byen:

Først fra Gamle Stavanger. Her med litt mer patina enn vanlig for denne hvitmalte og velstrigla bydelen.

Utsikt over Vågen og Valbergtårnet.

Her fire av alle byens utallige svaner.

Allerede mandag kom evalueringsskjemaet og selv om det var anonymt ga jeg full score til det meste. Bortsett fra at ingen ting kommer opp mot den uformelle gjestfriheten som ble vist på det forrige bibliotekmøtet i Hamar, og at det ikke bare var jeg som fikk bakoversveis da det ble forventet ”pent antrekk” på mottakelsen (hallo: for BIBLIOTEKARER!) , og sikkert heller ikke bare mine kolleger og jeg som da dreit i hele mottakelsen, gratis børst eller ikke, så var det 73 norske Bibliotekmøtet The best library meeting ever. Og jeg har vært med på noen.

Her undertegnede som skåler for nok et vellykket bibliotekmøte. (Foto: husker ikke)

PS: Kan varmt anbefale Thomas gjesteopptreden på NRK-bloggen og Bente som har skrevet hele to blogginlegg.