Jeg veit ikke om vi kan kalle det en trend men det siste året har flere poeter begynt å skrive for barn. I fjor kom det ut to bøker av henholdsvis Kristian Bergquist og Tyra Teodora Tronstad som som begge hadde vellykka debuter som ungdomsbokforfattere.

Synne Lea har tidligere skrevet to diktsamlinger. Leo og mei er hennes første barnebok. Temaene er vennskap mellom to svært ulike personer og dessuten omsorgssvikt. Leo har en liten fysisk funksjonshemming og muligens også noen ekstra ”utfordringer” i tillegg. Han har det vanskelig hjemme. Han bor i kjelleren og faren har satt opp hasper både på utsida og innsida av vinduene. Mei, bokas jegforteller, åpner haspene om natta for å slippe ham ut. Hun bor i en trygg familie, i motsetning til altså Leo. Forfatteren har konsentrert seg om å skildre det nære vennskapet mellom de to barna, vi leser aldri om at de går på skolen, om andre barn etc. I motsetning til Leo som ikke kan, elsker Mei å løpe.

Stemningen hjemme hos Leo, med den dominerende faren og den kuede moren er godt skildret. Og forfatteren gir et godt bilde av Leos far. Uten unødvendige replikker skjønner leseren fort hva slags type han er. Og den måten han snakker til og behandler Mei på gir leseren en sterk følelse av ubehag.

Men blir ikke teksten litt overlesset av alle de poetiske formuleringene ? En del av samtalene mellom de to barna blir også noe selsomme, og det er litt vanskelig å tenke seg at barn kan uttrykke seg slik. I hvert fall er ikke jeg helt med på notene.

Tidlig i handlinga beskrives et barnehjem med en så høy mur rundt at det er vanskelig å se over. ”Hvis du er redd for sykehus, er du i hvert fall redd for barnehjemmet. Det hender vi hører lyder derfra vi aldri har hørt før”. S 28 – 29. Det er vel ikke akkurat dette man forbinder med dagens moderne barnehjem. Det kunne kanskje bety at handlinga er fra litt tilbake i tid, men på en annen side får Mei joggesko til bursdagen sin, som kjent skotøy av litt nyere dato.

Kan jo legge til at boka har en optimistisk slutt. I følge forlaget er alderen fra 11 til 16 år, men kan tenke meg at de fleste i det øvre aldersskiktet vil finne boka litt barnslig mens boka for yngre lesere kan bli litt krevende.