Den andre boka jeg leste denne påska er Änglarnas svar av Stefan Einhorn. Han er utdannet lege men har i det siste egnet seg til etikkspørsmål. Boka kan minne om Sofies valg av William Styron, Høytleseren av Berhnard Schlink og sikkert en bråte andre bøker med handling fra andre verdenskrig men det var nå disse jeg kom på i farta.
Vi møter flere personer gjennom en tidsperiode fra krigen og fram til vår tid som alle forteller om de samme begivenheter sett fra deres egen synsvinkel. I sentrum en jødisk kvinne som overlever konsentrasjonsleiren og kommer til Sverige. Og nå skal jeg være ytterst forsiktig slik at jeg ikke røper for mye, men forfatteren vil vise at ingen er ensidig god eller onde og at en sak har flere sider. Andre temaer er tilgivelse og forsoning.
Jeg er enig med Svenska Dagbladet (NB: jeg fraråder jeg å lese denne anmeldelsen hvis du planlegger å lese boka siden den røper alt for mye av handlinga! Enkelte anmeldere får bare skjerpe seg!) som sier at den muntlige formen kan bli litt stiv. Dette burde det nok ha vært jobbet en del med. Ellers er jeg temmelig irritert over avisanmeldere som
- skriver lange handlingsreferater av bøkene ( ingenting er vel kjedeligere å lese enn handlingsreferater! ) og
- røper ting som etter forfatterens hensikt skal avsløres etter hvert.
En del av handlinga er fra jødeghettoen i den polske byen Łódź, hvor forfatterens egne foreldre også bodde. De overlevde begge ”förintelsen” og som romanpersonen Hanna kom også de i sikkerhet i Sverige. En annen svensk forfatter som skriver rundt de samme begivenheter er Steve Semb-Sandberg i boka De fattiga i Łódź. Dette er et imponerende verk og et solid historisk dokument men som jeg skam å bekjenne ennå ikke har lest. Det som var spesielt med ghettoen i Łódź var at en jødisk forretningsmann ved navn Mordechai Chaim Rumkowski samarbeidet med nazistene med den forhåpning å redde så mange jøder som mulig. En umulig oppgave som må kunne sammenliknes med å samarbeide med djevelen selv.
Tilbake til Einhorn. Han er utdannet lege og opptatt av og skrevet flere bøker om etiske spørsmål. I dette intervjuet i TV4 sier han litt mer om boka og om forsoning og evne til å tilgi. Han kommer også inn på godhet og dessuten om …. eller for å si det på en annen måte, en person som en viss rettsak skal dreie seg om i flere uker framover nå. Han sier også en del om ”empatistörningar” som han hevder er fifty fifty arv og miljø.
Änglarnas svar er en hederlig bok vel verdt å lese, om ikke uunnværlig. Men det kan man jo si det meste. Det ser ut som at det til nå er fire bøker av denne forfatteren oversatt til norsk, en skjønnlitterær og resten om etiske emner.
Den siste boka jeg fikk lest før påskeferien plutselig var over var en ustyrtelig artig bok om en ung bibliotekar på et lite sted i Nord-Irland, hvor kommunen har skåret kraftig ned på bibliotekbudsjettet. Den boka kommer jeg med all sannsynlighet tilbake til.