Sjanger: Roman/spenning/dystopi
Først utgitt: 2012
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
ISBN: 9788202380373
Sider: 206
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Denne anmeldelsen er en del av Cappelen Damms bokbloggturné. Dette går ut på at Cappelen Damm sender aktuelle bøker til diverse bokbloggere rundt om i landet, og vi skriver om dem på en gitt dato. I morgen skal Aud J.H. skrive, men i dag er det jeg som drar igang turneen!

****
Om boka: Hvis du ble kjent med en jente på nettet som sa hun var fra fremtiden, ville du… ledd av henne? Trodd på henne? Tenkt at hun var gal? Hans Petter gjør ingen av delene. Han er bare takknemlig for at noen vil ha kontakt med ham. Livet er tøft når du er nederst på skolens rangstige. Når moren din blir stadig mer fraværende. Faren din skuffer. Læreren din bare bidrar til mobbingen. Og skolens bølle er ute etter deg. Neste spørsmål: Hva ville du gjort hvis jenta fra fremtiden forstalte deg at noe forferdelig kom til å skje – og du kanskje kunne hindre det?
****

Oi oi oi! Dette var bra saker!

Men det er vel ikke nok å bare skrive det…

Å krysse skolegården er alltid farlig. Men skal man for eksempel komme seg over til biblioteket for å søke tilflukt der i storefri, må man tåle en risiko. Jeg velger den korteste veien, tvers over gjennom mengden.

Hans Petter prøver å være usynlig. Så lenge han ikke skiller seg ut, går alt fint. Så lenge han bare gjør det han må på skolen, så lenge han ikke sosialiserer med klassekameratene, og så lenge han reiser rett hjem og tilbringer tiden i strategispill på rommet eller i sofaen med Mamma og en god (eller dårlig) film, går alt bra. Men noe er i ferd med å endre seg. Av en eller annen grunn begynner skolens tøffeste bølle-tyrann igjen å legge merke til ham. Er ting i ferd med å gå tilbake slik det var på barneskolen, da han mot slutten ikke lenger klarte å gå på skolen?

Det er i det hele tatt en ønsket distraksjon når den merkelige Fera sender melding til ham på chatteprogrammet på PC-en. Men han har da ikke lagt henne til? Ikke kjenner han henne heller, og hun har et ganske pussig navn, og et ganske pussig utseende. Toppen av kransekaka er når hun forteller at hun er fra fremtiden, og at verden har forandret seg drastisk. Hans Petter spiller med – hun er kanskje gal, men hun er den eneste han kan snakke med.

Jeg må le. Hun tror ikke foreldrene hennes har hatt sex. Ingen liker vel å tenke på det, men hun tror vel ikke hun oppstod på fødeklinikken? Kom hun med storken, kanskje? Eller er hun prøverørsbarn og liker å gjøre et poeng av det?

Premisset til Vogt-Østli er strålende, og gjennomføringen er det ingenting å si på. Mobbing angår alle, og er dessverre en vesentlig del av manges liv. Her har forfatteren skrevet en ungdomsroman med en tvist, for hva er egentlig greia med Fera? Hun er vel ikke virkelig fra fremtiden? Eller..? Hun sitter antageligvis på et eller annet galehus et eller annet sted, ikke sant? For det er vel ikke mulig å chatte på tvers av tid? Men hvorfor er alt hun sier så utrolig gjennomtenkt da?

Sannheten er guffen. Fryktelig guffen. Og dette er nødt til å bli en ganske kort omtale, for jeg kan ikke si stort om handlingen uten å gi litt for mange hint om hvordan det egentlig er. Men det jeg kan si er at dette er godt gjennomført. Stemmen til Hans Petter er troverdig, og det er situasjonen han er i også. Selv Fera og hva nå enn greia med henne er blir gjort troverdig av forfatteren. Jeg mistenkte tidlig hvordan ståa var, og bevitnet med gru hvordan mer og mer stemte med gjetningen min.

En skikkelig spennende pageturner av en ungdomsbok som risikerer og krype godt innunder huden på deg. Det gjorde den i allefall på meg. Jeg slukte den, med stadig større klump i magen etterhvert som handlingene utfoldet seg. Uff. Spør du meg, er dette virkelig boka å raske med seg fra skolebiblioteket. Imponerende debut om oppvekst, mobbing og konsekvenser fra en stemme jeg nok må følge med på videre.

Andre bloggere om boka:
De andre deltakerne i turneen

Forfatter-bio:
Nina Vogt-Østli (f. 1972) er oppvokst i Oslo, hvor hun bor med mann og to barn. Hun har studert medie-, film- og teatervitenskap, har jobbet med internett i mange år, og gått på forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt.