Ildvitnet

Ildvitnet

I påsken rakk jeg å lese 3 krimbøker: Brødrene fra Iron House av  John Hart, Sankta Psyko av Johan Theorin og Ildvitnet av Lars Kepler.  (Red anm: alle disse finnes også som e-bok, se nederst på siden!)

Det er ikke småtteri og ha med seg tre bøker av slike store navn i påskebaggen, alle disse forfatterne er blant mine krim-favoritter og jeg hadde STORE forventninger. Og jeg ble ikke skuffet! På merkelig vis ligner disse tre bøkene på hverandre – alle tre har tematikk som sirkler rundt personer som har mentale forstyrrelser. I Johan Theorins bok foregår hele handlingen i og ved den mentale anstalten for voldskriminelle med psykologiske forstyrrelser, i John Harts bok har en av karakterene fått et mentalt sammenbrudd og i Ildvitnet blir en av de innsatte på en ungdomsanstalt for psykisk forstyrrede tenåringsjenter drept – trolig av en av de andre innsatte.

 

I fjor syntes jeg det var vel mange krimbøker som handlet om kidnappede og mishandlede småbarn, i år er det tydligvis en ny trend. Men det er et genialt litterært grep – leseren vet ikke helt om han/hun kan stole på det som kommer frem hvis karakterene ikke er tilregnelige. De opptrer ikke på rasjonelt vis slik man er vant til og dermed vet man ikke helt hvem man kan stole på. Dette gir et ekstra lag av uhygge. I Ildvitnet tar Kepler dette ut til det fulle. De eneste vitnene er jentene på ungdomshjemmet. De er rabiate, voldelige, medisinerte og tåler ikke autoriteter. Det sier seg selv at det ikke er lett å være etterforsker i denne settingen. Jeg synes dette er det beste fra Kepler til nå – og det sier mye! Du dras med i et intenst spenningsdrama som fungerer på en rekke nivåer samtidig. Som det står på bokomslaget: Det er som å dras med i en foss, du rekker ikke komme opp for luft en eneste gang. Og slutten er ikke som du forventer! Anbefales!

Boka av John Hart anbefales også! Dette er forfatteren som maktet bragden å bli tildelt den høythengende prisen “Edgar Awards” ikke EN, men TO ganger! Har du ikke lest noe av han er det på tide. Dette er frittstående bøker med helt ulike handlingsmiljøer. Den beste synes jeg fortsatt er Det siste barnet, men Brødrene fra Iron House er også så godt skrevet at den fortjener et langt større publikum i Norge!  To gutter som har vokst opp under harde vilkår på et ungdomshjem blir som voksne helt forskjellige mennesketyper, men sterkt sammenknyttet. Handlingen starter den dagen da Michael ønsker å bryte ut av sitt årelange engasjement i organisert kriminalitet fordi hans kjæreste er gravid. Det skal vise seg å bli vanskelig. Særlig siden hans tidligere kollegaer truer hans bror, som har hatt et sammenbrudd.

Sankta Psyko

Sankta Psyko

Til slutt mannen bak Öland-bøkene; Johan Theorin. Han har en stor tilhengerskare i Norge, som raskt er voksende. Dette er en frittstående krimbok, med handling i og rundt det såkalte Sankta Psyko – en lukket anstalt for voldskriminelle. Vi følger Jan Hauger, en mann som har sine egne grunner for å søke jobb på den tilsluttede barnehagen. Det viser seg at det ikke bare er han som har personlige grunner for å søke jobb der…Theorin er en mester av krypende uhygge og spenning så denne er verd å lese!

 

 

 

 

 

 

 

LINKER TIL BØKENE PÅ NORLI.NO:

Bøker i papir:

 

Bøkene elektronisk: