Kåre Kivijärvi. Fotografier 1956-1991

Kåre Kivijärvi (1938-1991) regnes for å være en av Norges første fotokunstnere og fotografiene hans som noen av de viktigste norske kunstverk etter krigen.

I boken Kåre Kivijärvi. Fotografier 1956-1991 er alle kunstfotografiene Kivijärvi valgte å stille ut samlet. Kunsten hans fremstår som røff og ærlig og dypt fascinerende. Selv om motivene hans er konkrete, levner de mulighet for tolkning og refleksjon. Kivijärvi ville bevare motivets tilsynelatende tilfeldighet og selvstendighet, og det var hans kunstneriske komposisjon som ga dette uttrykket.

Gjennom fotografiene følger boken Kivijärvis kunstneriske utvikling fra 1960-tallets fotojournalistiske uttrykk frem til det han selv beskriver som 1980-tallets monumental melankoli. Boken er også den første større biografiske oversikten over Kivijärvis liv.

Før jeg leste boken, var jeg relativt ukjent med Kivijärvi fotografier, likevel virker hans motiver underlig kjent. Når jeg ser på bildene er det akkurat som om jeg har sett dem før, som om de er hendelser og stemninger som vil gjenta seg uavhengig av sted og tid.

Jeg anbefaler alle å ta boken og fotografiene til Kivijärvi i nærmere øyesyn.

(Her kan du forresten ta en liten smugtitt på boken og noen av fotografiene hans).

Gunnar

Arkivert i:Boktips, Fagbøker Tagged: Fotografi, Kåre Kivijärvi, Kåre Kivijärvi. Fotografier 1956-1991, kunst