Sjanger: Tegneserieroman/antalogi
Først utgitt: 2004
Denne utgaven utgitt: 2007
Forlag: Villard Books
Format: Heftet
ISBN: 9780345496362
Sider: 205
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: Originally published by Image Comics, these first two volumes of Kibuishi’s phenomenal FLIGHT graphic novel series contain sumptuous, full-color graphic short stories by some of the hottest artists in the genre, including Bengal, Jake Parker, and Vera Brosgal.
****

Det var Mari på Flukten fra Virkeligheten som først gjorde meg oppmerksom på denne (grafisk) novelle-samlingen, og jeg falt pladask for omslaget. Er det ikke fint?! Dette er bok en i en serie på totalt 8, og hver bok inneholder noveller av mange forskjellige tegneserieskapere. I volum 1 finner vi 23 forskjellige noveller av 21 skapere, pluss et essay om tegneserieromanen. Og det er naturligvis med denne som det er med de fleste antologier: Jeg liker noen noveller bedre enn andre.

Tumbleweed av Catia Chen

Den røde tråden i denne samlingen er – ikke overraskende – flyvning. Vi blir for eksempel kjent med gutten og hunden som bygger et fly (Kibuishi), jenta som grodde vinger (Brusgol), to jenter som møtes igjen flere år etter å ha gått på samme skole (Wang), lanseringen av det nyeste innen aerodynamikk mens det finnes ugler i mosen (Bengal), pingvinen som har løsningen på at han ikke kan fly (Craven) og sommerfuglen i glasset (Le).

Outside My Window av Khang Le

Sistnevnte er en av mine favoritter, jeg så med en gang at Khang Les stil var noe for meg. Fortellingen i denne antologien, Outside My Window, er en nydelig, liten fortelling med et klart budskap. Ellers måtte jeg smile av Derek Dirk Kims The Maiden and the River Spirit, der vi får en ny versjon av en Æsop-fabel. Phil Cravens Tug McTaggart, Circus Detective er en liten krimfortelling om den forsvunnende kobra-slangen, og streken til Craven er av den klassiske typen. Beneath the Leaves: Jump av Rad Sechrist handler om hva som kan skje om man prøver å fly før de andre mener man er klar.

Paper & String av Jen Wang

Jeg skal ikke liste opp alle de forskjellige fortellingene, men her tror jeg at de fleste kan finne en strek og en stil som faller i smak. Du kan lese hele boka i et jafs, men den funker like godt som en bok du plukker frem i blant og leser en novelle her og en novelle der. Uansett er dette en gylden mulighet til å bli kjent med en rekke nye talenter innen sjangeren!

Andre bloggere om boka:
Betraktninger

Forfatter-bio:
Kazu Kibuishi (f. 1978) er en amerikansk tegneserieskaper og illustratør, og han er redaktør for Flight-serien. I tillegg til web-tegneserien Copper, står han også bak den pågående Amulet-serien. Han tok en grad innen film ved Universitetet i California, og jobbet deretter som animatør ved et filmstudio i Los Angeles. Han bor nå i California med kona og tegneserieskaperen Amy.
Wikipedia | Hjemmeside | goodreads