En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Jeg snublet for en tid tilbake over Massemenneske av Anders Malm hos Leserommet, og faste lesere vet at jeg har store problemer med å holde fingrene unna dystopier… Det er overvåkningskameraer på hvert hjørne. Et stort konsern samler forbrukerinformasjon om byens innbyggere. Alle blir kontinuerlig sett av makten, men ingen blir sett som menneske. I 66. etasje i det store konsernbygget tilbringer den navnløse hovedpersonen dagene. Så oppdager han at han er i ferd med å bli usynlig. Plutselig forandres alt – han blir en trussel for makthaverne og sin egen arbeidsplass. “Massemenneske” er en uhyggelig og til tider morsom dystopi, om en manns kamp med seg selv og sine fiender, i en tilværelse som er ulevelig.

Boken har en hjemmeside, og det hører dessverre til sjeldenheten her i Norge. Hadde det fantes en boktrailer også, så hadde jo saken vært komplett. Uansett, smakebiten er fra side 22:

Det fantes ingen oversikt over hvor informasjonen til slutt endte opp, eller hva den ble brukt til. Vårt arbeid var enkelt nok, vi samlet og omsatte informasjon om befolkningen, bruksområdene la vi oss ikke borti. Det viktigste var å arbeide for en bedrift med et godt renommé i markedet. Det sentrale var å holde produktiviteten oppe, lønnsomheten høy, organisasjonen så rasjonell som mulig.