Når jeg først setter meg ned og tenker over spørsmålet: “Hva har jeg egentlig lest av erotisk diktning?”, kommer jeg på en broket og liten samling eksempler. Fra Halldis Moren Vesaas’ diskré og uskyldsrene “Bølgje” til Allen Ginsbergs grensesprengende, homoerotiske “Howl”: Enkeltdiktene jeg husker dekker visst ytterpunktene på erotikkskalaen, men jeg må innrømme at jeg må tenke en stund for å komme på dem. For hvor mye oppmerksomhet får egentlig seksualitet i lyrikken idag?

Kanskje mer enn jeg tror. Jeg vet ikke. Men noe som er sikkert er at den erotiske diktningen, inkludert prosa-verk, er uløselig tilknyttet bokhistorie og kulturhistorie, lovverk, sensur og oppfatninger om hva som er ”høyverdig”, “lavkultur” og tabuer. Her til lands ble Sigurd Hoels Syndere i sommersol utskjelt fra religiøst hold, men kan vel knapt kalles erotisk diktning idag. Agnar Mykles Sangen om den røde rubin, med sine sex-skildringer, førte til rettsak mot både forlag og forfatter. Asbjørnsen og Moes samling av erotiske eventyr ble arkivert og ansett som uegnet for publisering, helt fram til de frilynte 1970-åra, da historiene kom ut på norsk. Mens Salomos høysang fra Det gamle testamentet, en tekst spekket med erotiske metaforer, har blitt ansett som uklanderlig poesi.

De fleste av oss kjenner med andre ord til “kåte dikt” og sensuelle romaner, men vi kunne kanskje hatt behov for en liten innføring i hva erotisk diktning egentlig har vært opp gjennom historien? Og hvordan arter den seg idag? Det er bra at vi kan få svar på nettopp det av litteraturviter og forfatter Christian Refsum som kommer til Biblioteklønsj nå på lørdag 12. mai. Klokken 14 i Musikkavdelingen her på Deichmanske Hovedbibliotek gir han oss foredraget “Erotisk diktning – fra Romerriket til YouTube”. Refsum presenterer sin nyutgitte diktsamling Kåte dikt og setter den samtidig inn i en historisk sammenheng.

Velkommen!

Ingela

Arkivert i:Arrangement, Biblioteklønsj, Deichmanske bibliotek, Litteraturnyheter, Litterære arrangement, Skjønnlitteratur Tagged: christian refsum, kåte dikt