En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Nå leser jeg Even the dogs av Jon McGregor. Jeg elsket Hvis ingen snakker om utrolige ting, og hadde ikke vanskelig for å si ja da forlaget lurte på om jeg ville lese den neste boka hans også, som kommer på norsk til høsten. Det har så langt vært en litt krevende opplevelse, med en til tider ganske heftig stream-of-conciousness som fortellerstil, men nå har jeg funnet tonen med teksten: On a cold, quiet day between Christmas and the New Year, a man’s body is found in an abandoned apartment. His friends look on, but they’re dead, too, their bodies found in remote corners of the city. Victims of heroin overdose, they’re in the shadows, a chorus keeping vigil as the hours pass, paying homage as their friend’s body is taken away, examined, investigated, and cremated. All of their stories are laid out piece by broken piece through a series of fractured narratives—of lives fallen through the cracks, hopes flaring and dying, love overwhelmed by a stronger need, and the havoc wrought by drugs, distress, and the disregard of the wider world. These invisible people live in a parallel reality, out of reach of basic creature comforts, like food and shelter. In their sudden deaths, it becomes clear, they are treated with more respect than they ever were in their short lives. Intense, exhilarating, and shot through with hope and fury, Even the Dogs is an intimate exploration of life at the edges of society—littered with love, loss, despair, and a half-glimpse of redemption.

Smakebiten er fra side 54:

Waste of time thinking about all these questions anyway, waste of time worrying whether the police were going to suspect him of anything. Like they were going to give a shit either way.

Ellers minner jeg om den apokalyptiske giveawayen min, der du fortsatt har god tid til å gruble på hvilke tre boktitler du ville reddet om/når verden går under.