Ny scenetekst

Torsdag 24. mai opnar utstillinga ”Dyr, folk og røvere. På Egners arbeidsbord” i Nasjonalbiblioteket. Utstillinga er ein del av Egner-året og utforskar Thorbjørn Egners arbeidsmetodar med utgangspunkt i barnebøkene og lesebøkene.

På utstillingsopninga skal det visast ei ny scenetekst, Tidsmaskinen, inspirert av Thorbjørn Egners ord om toleranse. Den er skriven av Lise Männikkö, forfatter og student ved Fordypning i scenetekst.  Tidsmaskinen handler om ein gut som har besøk av vennen sin, fortel ho.

– Gutten har planene klare for hva de skal leke, men lillebror må også være med. Lillebror er veldig dum, men det er ganske morsomt å erte ham også. Så tar alt en uventet retning, og lillebror er kanskje ikke så dum likevel?

– På kva måte er den inspirert av Egner?

– Dette er en korttekst skrevet på Fordypingsstudiet i scenetekst 2011/12 der temaet skulle være toleranse, basert på et sitat av Thorbjørn Egner: Ingen er bare helter og ingen er bare skurker, litt forskjellig må vi godta at mennesker er og prøve å forstå hverandre.

–  Korleis har prosessen med denne teksten vore?

 – På studiet hadde vi lesninger med skuespillere som ikke hadde sett teksten på forhånd. Teksten ble så diskutert med dem og med dramaturgene på kurset. Jeg jobbet videre med teksten ut fra dette, men første versjon fungerte ganske bra, så det ble mest å kutte den på slutten. Vi kuttet forresten enda litt mer på verkstedet i forkant av framføringa på torsdag. Det er veldig mye læring i å få teksten sin lest.

–       På kva måte skal den framførast?

– Teksten fremføres av 3 skuespillere fra Dramatikkens hus. Lesningen er iscenesatt av Kristian Lykkeslet Strømskag.

Det er Norsk barnebokinstitutt og Nasjonalbiblioteket som inviterer til utstillingsopninga torsdag 24. mai kl 16 i Auditoriet i Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsensgate 110 (Solli plass).

Meir om programmet kan du lesa her: