Foto: Bjørn Ingvaldsen

Under årets litteraturfestival på Lillehammer ble UPrisen, ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok, utdelt for 6. år på rad. Årets vinner ble Terje Torkildsen med romanen Dystopia III. Det er andre gang han vinner prisen.

Av Mari Moen Holsve

UPrisen er helt og holdent ungdommens pris, og utføres på deres premisser helt fra nominasjonsprosessen og til vinneren utkåres. I år bar nominasjonene tydelig preg av den nye dystopi-trenden, og foruten Terje Torkildsens Dystopia III var følgende titler nominert: Kjetil Johnsens Den 4. parallell: Maria-eksperimentet, May Grethe Lørums Solstorm 1: Himmelslør, Åshild Moldskreds Mørketid og Jan Henrik Nielsens Høsten.

Terje Torkildsens Dystopia er en serie på snart fire bøker, og følger en liten gjeng ungdommers reise gjennom Europa i en verden herjet av voldsomme naturkatastrofer. Dystopiaomtales av Samlaget som ”skreddarsydd for utolmodige tenåringar”, og Torkildsen blander spenning og humor med alvorlig tematikk.

Dystopia av Terje Torkildsen

Juryens begrunnelse for Dystopia III var: ”Vinneren av UPrisen 2012 er en spennende bok, som appellerte veldig til oss ungdommer. Boka har et ungdommelig språk som mange kjente seg igjen i. Den tar opp både vennskap og kjærlighet. Dette er to tema som alltid er aktuelle for oss. (…) Forfatteren har skrevet en drivende og spennende bok. Det var lett å leve seg inn i historien, og leseren blir hele tiden overrasket. Samtidig er boka morsom og rørende. (…) Dette er en bok alle kan si de ville anbefale til andre ungdommer.”

På årets utdeling satte også Terje Torkildsenrekord, som første forfatter som har vunnet UPrisen to ganger. Han vant UPrisen også i 2009 for romanen Marki Marco.

–  Hva betyr det for deg å vinne UPrisen?

–  Det betyr alt. Det betyr at jeg har lykkes med det jeg har holdt på med, dette er jo det største man kan oppnå som ungdomsbokforfatter. Jeg tar jobben ekstremt seriøst, og er også glad for å ha nådd ut til lesere som ellers aldri ville lest noe på nynorsk.

–  Årets nominerte viser jo en tydelig trend – hvorfor tror du det skumle og dystre appellerer sånn til ungdommen?

–  Jeg tror 22. juli har påvirket nominasjonene, det har påvirket hva ungdommene så etter i bøkene. I tillegg har dystopier et slags fremmed, spennende univers der man gjerne tar vekk de voksne, så ungdommen selv får ansvaret og alvoret. I min Dystopia-serie har jeg også faktisk en ekstra sjanger i hver av bøkene: Første bok var en slags flukt/reisebok, andre bok ble en thriller, og denne er en krimhistorie. Fjerde bok blir en filosofisk/politisk bok.

–  Dette er faktisk din andre UPris. Hva tror du dine bøker har som gjør at de appellerer sånn?

–  Jeg tror det har med måten jeg skriver på å gjøre. Det morsomme er at mange av de samme folkene fra Marki Marco, også dukker opp i denne boka. Den er på mange måter smidd over samme lest. Jeg fikk mange spørsmål om å skrive en slags oppfølger til Marki Marco, og det ble Dystopia III.

NBU gratulerer Terje Torkildsen med Uprisen 2012!

Ingelin Røssland har laget et intervju med prisvinneren i serien «Bak bøkene»: