Sommeren er en farlig årstid for bøker, særlig bibliotekbøker. Dette sommerminnet kan skremme enhver fra å låne noe som helst, men enden er god, og kan attpåtil lære deg førstehjelp på bøker.

Det hendte i fjor sommer. Jeg hadde lånt en murstein av Kate Morton; den engelske utgaven av En svunnen tidThe distant hours, og tatt den med meg til Høland. Etter at ungene var lagt om kvelden, satt jeg utenfor campingvogna og drømte meg bort til et engelsk slott bebodd av tre eldre eksentriske frøkner. En dramatisk historie om kjærlighet, galskap og fortrengt historie fra krigstidens Storbritannia, da barn ble sendt i trygghet på landet, vekk fra byene og foreldrene sine.

Etter en riktig fin og solfylt dag på vannet med familien, la vi til brygga med alt vi hadde av medbragt tonnasje, inkludert ”The distant hours”. Ungene hjalp ivrig til med lossingen, – og vips falt en sekk i vannet: min sekk, med Deichmans bok. Lynraskt fikk jeg dratt sekken i sikkerhet på land, men skaden var alt skjedd. Boka var søkkvåt, og jeg var fortvilet. Ikke først og fremst fordi jeg tenkte på erstatningssummen, men fordi boka var blitt uleselig, og vi var et stykke fra sivilisasjonen.

Min nevenyttige bedre halvdel hadde heldigvis tatt med seg en tung verktøykasse på ferie, og dette ble redningen. Etter noen dager i press, kunne boka leses, selv om det tok flere uker før den var helt tørr. Jeg leste, la den i press, leste litt mer og la den alltid tilbake under verktøykassa. Sidene ble lett bølgede, men boka beholdt fasongen, og kunne leveres tilbake i relativt god stand. Det ble ikke nødvendig å kassere eller erstatte den.

Kanskje får du med deg akkurat dette eksemplaret hvis du drister deg til å låne denne tittelen. I så fall kan du gjøre det i visshet om at den har vært ute en sommerdag før, og tåler en støyt. Ikke bare har den papir og innbinding av god kvalitet, den har også en minneverdig og drivende god historie mellom sine lett buede permer. Den egner seg perfekt for den som drømmer om større forhold enn det en hytte, båt, telt eller campingvogn kan tilby. Jeg kan love deg en reise i både tid og rom. Lykke til!

Goro

Arkivert i:Boktips, Skjønnlitteratur, Sommerminne Tagged: En svunnen tid, Kate Morton, Sommerminne