Bok 5 i Gone-serien
Sjanger: Science fiction/dystopi/YA
Først utgitt: 2012
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Egmont
Format: Heftet
ISBN: 9781405257626
Sider: 549
Kilde: Kjøpt selv

OBS! Dersom du ikke har lest de foregående bøkene – Gone (bok 1), Hunger (bok 2), Lies (bok 3), Plague (bok 4) – bør du styre unna denne omtalen, som kan inneholde spoilere i forhold til tidligere hendelser. Prøver å unngå det, men det kan være vanskelig i blant. Har du ikke begynt på denne serien enda, går du virkelig glipp av noe, bare så du vet det!

****
Om boka: Night is falling in the FAYZ. Permanently. The barrier that surrounds the town of Perdido Beach is turning black, blotting out the sun and plunging its inhabitants into perpetual gloom. And as the shadows deepen, the Darkness stirs. From its lair beneath the earth, the gaiaphage reaches out for what it needs most – a human body into which it can be reborn.
****

Ai ai ai. 2013 er milevis unna. Etter denne boka her vil jeg ha avslutningen nåååå.

Etter de dramatiske hendelsene i forrige bok, har ungdommene i the FAYZ blitt delt i to. Caine har overtatt Perdido Beach, der blant annet Penny, Taylor, Lana, Sanjit, Quinn og Albert holder til, mens Sam, Edilio, Diana, Dekka, Orc, Howard, Toto, Brianna, Computer Jack og en del andre har flyttet til innsjøen. Livet er fint: i omtrent fire måneder har det vært rolig. Handelen mellom de to “byene” går fint, det er nok vann til alle og jobbene er fordelt. Prærieulvene har holdt seg unna, zekene lar dem være når de blir foret og Caine ser ut til å være tilfreds med å være konge over “bare” rundt halvparten.

Men hvor har det blitt av Drake/Brittney? Hva var det egentlig som skjedde med Little Petey da både han og de gigantiske insektene plutselig forsvant? Hvor er det blitt av Astrid? Og hva er egentlig de svarte flekkene som har begynt å krype oppover den ellers grå/sølv/glinsende-aktig barrieren?

Freden kan altså ikke vare, og samtidig som at Penny skaper problemer for Caine, får Sam nyss om at Drake er i farta igjen. Og ut av skogen vandrer en fullstendig ny Astrid.

Grant fortsetter å levere. Etter drøye 2500 sider holdes fortsatt spenningen og dramatikken høyt nivå, og det er fortsatt fryktelig vanskelig å legge fra seg boka. I tillegg får vi her et (for min del) lenge etterlengtet perspektiv fra utsiden. Hintene vi har fått i de to siste bøkene tas i bruk for fulle mugger i Fear og eksploderer i en avslutning som tilfredsstiller forventningene mine.

Forfatteren fortsetter å grave lenger ned i karakterenes personlighet, og frykten for det altoppslukende mørket preger alle. Dekka er og blir blant mine absolutte favorittkarakterer, og hun viser en side av seg selv som vi alle egentlig vet er der, men som vi ikke har sett før i denne boka. Astrid – strengt kristne, smarte og logiske Astrid – har tatt en helomvending og fått et alternativt syn på både tro og moral etter det hun gjennomgikk i forrige bok. Det er fint. Hun begynte å bli vanskeligere og vanskeligere å like der hun satt på sin høye hest. Men nå har hun steget betraktelig på lista mi. Edilio, som har holdt privatlivet og følelsene sine for seg selv, overrasker selv bestevennen Sam med en av hemmelighetene sine. Kvinnehatet til sosiopaten Drake, galskapen til Penny, den egentlige Brianna og mye mer utforskes i det hele tatt godt i Fear.

Sannhetens time nærmer seg. Dommedag, om du vil. Og Gaiaphage er farlig nær ved å lykkes. Bare ei jente står mellom mørket og det det søker.

Som vanlig kastes leseren ut i en levende og spenningsfylt kamp om liv og død. Det gigantiske persongalleriet balanseres fint, og språket er det ingenting å si på. Fear er like dramatisk og uforutsigbar som resten av serien. Jeg sluker disse bøkene. Jeg er kjempespent på hvordan Grant kommer til å løse alle problemene i avslutningen Light.  Det gjøres et stort poeng av at ingenting kan bli som før, og jeg synes han runder av Fear på en smart og noe ubehagelig måte. Forventningene mine er dermed skyhøye til neste og siste bok, og jeg tør faktisk å håpe at de innfries. MEN JEG VIL LESE DEN NÅ! Anbefales videre.

Bøkene i serien:
– Gone (2008)
– Hunger (2009)
– Lies (2010)
– Plague (2011)
– Fear (2012)
– Light (forventes tidlig 2013)

Boktrailer:

Andre bloggere om boka:
IceyBooks
The Book Smugglers
This Blonde Reads
Realm of Fiction

Forfatter-bio:
Michael Grant (f. 26. juli, 1954) er en amerikansk forfatter hvis egentlige navn er Michael Reynolds. Han har gått på ti skoler i fem forskjellige delstater og 3 skoler i Frankrike. Han er gift med K.A. Applegate, som skrev Animorphs-serien i 1996-2001, og har tre barn og mange kjæledyr. I tillegg til Gone-serien har han skrevet The Magnificent 12, og medforfattet Animorphs og Everworld. Han og familien bor for tiden i California.
Wikipedia | Hjemmeside | goodreads