I fjor ble det utgitt 67 fagbøker for barn, mot 83 i 2010, ifølge bransjestatistikken for Den norske Forleggerforening. Salget av sakprosa for barn har stupt med 30 prosent, melder bransjebladet Bok & Samfunn. Sverre Henmo, forlagsredaktør for barn og unge i Aschehoug, sier at faktabøker for barn ikke er en lønnsom investering, fordi store utgifter fører til høy bokpris.

 
Generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Trond Andreassen, mener at høye utgifter ikke er en god nok unnskyldning for ikke å utgi faktabøker for barn.
 
Utdanning for sakprosaforfattere

Det dalende salget ser likevel ikke ut til å legge en demper for salget av utenlandske titler. Stadig flere og flere av oss kjøper dem til barna sine, men Andreassen tror vi ville foretrukket norske titler om det fantes et bedre tilbud.

For å få flere nordmenn til å skrive sakprosa for barn, starter NFF og Norsk barnebokinstitutt en egen forfatterutdanning fra høsten av. 10 studenter skal tas opp til studiet, som starter opp i september i år. Målet med utdanningen er mer og bedre sakprosa for barn.

Les hele artikkelen fra NFF: