Til biblioteket kommer mange elever i videregående skole som skal skrive særemne i norsk. Nylig hadde jeg en elev som hadde valgt å skrive om umulig kjærlighet mellom to personer med ulik klassebakgrunn, og vi fant fram til romaner som kunne passe til temaet. Da husket jeg også en roman jeg leste for veldig mange år siden på en ferie i Tyrkia. En tynn bok som veide lite i bagasjen, og som jeg tenkte at jeg skulle lese i små porsjoner på brennhete dager med 40 grader i skyggen. Men boka ville det annerledes.

Romanen var så gripende at jeg måtte lese den ferdig i ett strekk. Boka jeg hadde med meg på ferie var ”Ut av malstrømmen” av den britiske forfatteren Alan Sillitoe. Ypperlig oversatt av Geir Uthaug.

Handlingen i boka er lagt til arbeiderstrøkene i forfatterens fødeby Nottingham.  Hovedpersonen, 18-årige Peter Granby, har en dårlig betalt fabrikkjobb. Moren er død etter lang tids sykdom, faren forlot dem da Peter var liten. Han må bo hos bestemoren og hennes brutale samboer. Hverdagen er grå og trist, og miljøene han ferdes i er preget av sosiale og økonomiske problemer. Men Peter drømmer om et bedre liv. Tilfeldighetenes spill gjør at han kommer i kontakt med en vakker og rik enke i 40-årene. Hun ansetter ham som altmuligmann, betaler kjøretimer for ham, og han blir deretter også hennes privatsjåfør. Peter lengter etter kjærlighet og skjønnhet.  Han er nysgjerrig og uerfaren med det annet kjønn og forelsker seg hodestups i enken. Hun tar ham som sin elsker. Det er et ujevnt parti, og realitetene innhenter litt etter litt paret. Slutten blir katastrofal for den svakeste parten. En sår og dramatisk kjærlighetshistorie, enkelt og troverdig fortalt. Men også med elementer av burlesk humor og med overraskende vendinger.

Berit

Arkivert i:Boktips, Skjønnlitteratur, Sommerminne Tagged: Alan Sillitoe, Kjærlighetshistorie, Ut av malstrømmen