Jeg benytter anledningen før en lang sommerferie/bokhøst til å skrive om en noe smalere forfatter – livet bør jo ikke bare bestå av bestselgere.:-)

Ikke alle har hørt om Scarlett Thomas, for å si det forsiktig, og dette er ikke bøker for ‘alle’ heller. Her må man like det sære, surrealistiske, grenseoverskridende og litt sånn “HÆ?”-aktige… Men så blir man belønnet med helt annerledes og utrolig kule bøker. Jeg oppdaget The End of Mr Y  i Norlis fantastiske engelskavdeling i butikken i Universitetsgata. Boken skiller seg ut i hylla med et veldig spesielt cover, ikke minst fordi sidene i boka er svarte på kantene. Jeg måtte ha boka, uten å ane et eneste pip om innholdet. Boken viste seg å handle om seg  selv – altså boken ‘The End of Mr Y’ – som er en utrolig sjelden bok som også dessverre er belemret med en liten forbannelse. Vår helt kastes ut i et vanvittig hesebelsende kamp for livet i ulike dimensjoner, tidsperioder, sex og død. Les den om du liker det sære, som sagt. Den ligner ikke på noe annet…

 

Så kom Pop Co (finnes også som e-bok på engelsk!) – en mye mer tilgjengelig bok som jeg stadig vekk gir folk i gave, og som faktisk ligger i stabelen av favorittbøker på blogg-bildet mitt :-) . Dessverre er den ikke oversatt. PopCo er en kapitalistisk monster-bedrift hvor vår heltinne arbeider. En dag mottar hun mystiske kodede meldinger. Vi skjønner snart at det har med hennes besteforeldre å gjøre (som var eksperter i dekoding av hemmelige meldinger) og ikke minst nøkkelen hun har båret rundt halsen siden hun var barn. Smart, morsomt, oppvekkende om vår verden og verdier vi tar for gitt. Er du litt mer pysete på de mest krinkelkrokede overnaturlige dimensjoner, er dette Thomas-boka å lese…men bare hvis du kan engelsk dessverre. Mer for de viderekomne igjen er Our Tragic Universe.  Det handler om evig liv, og om det er noe vi egentlig ønsker – mer mislykka forhold, mer hverdag og mer av alt det kjipe….

Til slutt : jeg oppdaget nettopp at det var kommet en ny bok av (forfatteren med det fantastiske navnet) Scarlett Thomas. Siste bok, som nettopp dukket opp i postkassa mi heter Going Out . Jeg vet ikke helt hva den handler om ennå – annet enn at det kretser rundt et merkelig par der en er fysisk allergisk mot å være utendørs og den andre er livredd for å være ute. De blir, som tittelen antyder, likevel nødt til å gå ut og kastes inn i et vanvittig eventyr / road trip. Siden han som er syk aldri har vært utenfor egne vegger før, ser han den verden  som møter han med forfriskende vittige verfremdung-briller.. Høres det ikke gøy ut? Les les!