Maria Teresa Andruetto

Den argentinske forfatteren Maria Teresa Andruetto ble tildelt H.C. Andersen-prisen den 19.mars 2012. Vinneren ble annonsert under en pressekonferanse på Barnebokmessen i Bologna. 

Forfatter og skuespiller Veronica Salinas har skrevet en artikkel om Andruetto med tittelen «Språk, migrasjon og sanselighet». Salinas er selv født i Argentina, og har spansk og indiansk bakgrunn. 

I artikkelen presenterer Salinas to av diktsamlingene til Andruetto, Amerikansk drøm og Pavese kodak. Hun skriver blant annet: «Et av de store temaene i Andruettos arbeid er migrasjon. Andruettos far var italiener, han kom til Argentina sammen med familien sin i begynnelsen av 1948. Moren hennes var datter av en italiener som hadde bosatt seg i Argentina. Andruetto har tatt opp spørsmålet om tilhørighet i mange av tekstene sine, blant annet gjennom krigshistorier fortalt av hennes foreldre og besteforeldre.»

«Andre temaer som er viktige i Maria Teresa Andruettos tekster er urettferdighet, kjærlighet, fattigdom, vold og politikk. Andruetto har tatt mange kamper innen litteraturverdenen i Argentina. Blant annet har hun snakket om å fornye språket i litteraturen, og hun snakker om litteraturen som identitetsbygger. Hun har satt i gang debatter om det som kalles allalder-litteratur

Les hele artikkelen her: