Her om dagen la Silje ut sine svar på noen spørsmål hun hadde funnet på YouTube, og blant annet Bokelskerinnen og Beathe fulgte etter med sine svar. Jeg skal ikke være dårligere, spesielt når jeg vet svaret på spørsmålet i tittelen godt allerede…

Er du helt besatt av å kjøpe bøker?
Vel… Ja.

Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker, og pleier du å handle sammen med noen eller alene?
Handler stort sett alltid på nettet. Det er stort sett Amazon.co.uk som mottar mine bestillinger, men kan gjerne handle hos Amazon.com, Bookdepository og Play. Her i Norge er det stort sett Tanum jeg bruker, men kan også bestille fra Cdon, Haugenbok, Bokklubben, Bokkilden, Adlibris osv. Ellers kan jeg handle rett fra forlagene om de har salg. Når? Vel, når som helst. Jeg bruker veldig mye tid på å kikke rundt etter bøker jeg har lyst på, og lar meg inspirere av andre bokbloggere, goodreads og bokelskere. Jeg bruker også mye tid på å velge den butikken som kan tilby de beste prisene. ;) Siden jeg stort sett handler på nettet, handler jeg også stort sett alene og uten moralsk støtte (eller begrensning…). Ellers foretrekker jeg å shoppe alene om jeg skal ut fysisk også.

Hva er det som gjør at du blir tiltrukket av en bok?
Kommer an på hvor jeg fant den. Greia er at jeg stort sett leter etter bøker ut ifra sjangre jeg kunne tenke meg å lese. Da er det mye søking på stikkord, og dermed legger jeg merke til bøker helt uten å se på omslaget først. Men et godt omslag er veldig viktig for at jeg fysisk skal legge merke til ei bok. Omslaget blir litt sekundært stort sett på nettet. Da er tittel, sjanger og vaskeseddel viktigere. Anmeldelser også. Jeg er allikevel meget begeistret for flotte omslag, og om det er flere forskjellige omslag velger jeg det jeg liker best, eller det som passer de andre bøkene jeg eier i serien.

Er det en spesiell sjanger du foretrekker?
Jepp, jeg er glad i dystopi, fantasy og science fiction. Særlig dystopi fenger, lite som er så skummelt som en godt gjennomført roman innen den sjangeren. I tillegg er jeg glad i sakprosa, enten det dreier seg om dokumentarer eller populærvitenskap. Hører mye sakprosa på engelsk på lydbok mens jeg driver med andre ting.

Utsikten fra hodeputa mi. Bor i liten hybel-leilighet på totalt 17 kvm, og har utnyttet plassen som best jeg kan. Nærmest kameraet ligger to stabler med bøker, og utenfor bildet står en høy, smal bokhylle. I tillegg henger en liten hylle over senga. Haugen med blant annet “Famished” ligger også oppå en bokhylle som står ansikt til ansikt med hylla lengst bort i bildet. Bøkene står i to rader, og hylla rekker nesten helt opp til taket. Ved siden av står en bunke nye bøker som venter på å finne sin plass. I tillegg finnes to slanke hyller i gangen/kjøkkenet og en passe stor hylle i beinenden av senga. Også ligger det noen i en eske under senga…

Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker?
Kjøper uten tvil mest nye bøker, men om jeg mangler spesielle bøker (f.eks. med samme type omslag eller innbinding som andre jeg eier i serien) leter jeg den opp der jeg kan, vanligvis på markedsplassen til Amazon. Meget fornøyd med de jeg har handlet fra der. Ellers har jeg kjøpt noen fagbøker brukt, blant annet en fra Nydalen bokstue, og er veldig fornøyd med dem også. Fikk boka levert på døra av eieren selv fordi jeg bor i nærheten, så slapp jeg porto. Men de fleste bøkene jeg kjøper er defintitivt nye. Siden jeg leser mest på engelsk er det såpass billig allikevel.

Hvor mange penger synes du det er greit å bruke på bøker i måneden?
Eeeeh. Det tror jeg vi kan si kommer helt an på inntekten man har. ;) Så lenge man klarer å betale regninger og mat og sånn, kan man vel bruke så mye man vil. Jeg lever kun på studielån, men klarer å bruke en vesentlig del av det på bøker (utover pensumbøkene også, altså)… Høhø. Det går selvsagt på bekostning av andre ting. Jeg finner frem nål og tråd om det er hull i klærne, og jeg spiser ikke akkurat på restaurant hver dag. For å si det mildt. Men jeg koser meg veldig med knekkebrød når jeg kan lese ei bok. ;)

Har du noen sinne hatt bokkjøpstopp eller bokkjøpbegrensning?
Ja, jeg prøvde meg på dette i fjor, men det funka dårlig. Veldig dårlig. Funka så dårlig at det nesten var verre enn før tror jeg. Tør ikke sjekke, jeg.

Når du har kjøpt en bok – hvor lang tid tar det før du leser den?
Det kommer heeeelt an på boka. Noen slukes med en gang de kommer i hendene mine, andre må belage seg på noen år i bokhylla.

Billige eller dyre – innbundet eller paperback?
Jeg er prisbevisst og handler der det er billigst. Det er prisene som bestemmer hvor jeg handler, og jeg er flink til å få med meg salg og tilbud. Dermed handler jeg stort sett paperback, men som sagt før: jeg følger så langt det lar seg gjøre samme type som bøker jeg allerede eier i samme serie. Har jeg bok en i innbundet, er det ikke usannsynlig at jeg fortsetter med det. Det er også priser som gjør at jeg leser langt, langt mer engelsk enn norsk. Trist, egentlig, men ikke snakk om at jeg betaler minst 332 kr for ei ny bok som jeg ikke er 100% sikker på at jeg har lyst til å lese. Men om det er bøker jeg viiirkelig har lyst til å lese (og eie), betaler jeg altså det det koster.

Hva med deg? Er du besatt?