En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

I tillegg til å fortsatt lese A Clash of Kings av George R.R. Martin, sper jeg på med litt slankere bøker innimellom. Nå leser jeg den dystopiske The Other Side of the Island av Allegra Goodman: Honor and her parents have been reassigned to live on Island 365 in the Tranquil Sea. Life is peaceful there—the color of the sky is regulated by Earth Mother, a corporation that controls New Weather, and it almost never rains. Everyone fits into their rightful and predictable place… Except Honor. She doesn’t fit in, but then she meets Helix, a boy with a big heart and a keen sense for the world around them. Slowly, Honor and Helix begin to uncover a terrible truth about life on the Island: Sooner or later, those who are unpredictable disappear … and they don’t ever come back.The Other Side of the Island has been named a Best Book of 2008 by the LA Times, Washington Post, and Village Voice.

Har ikke kommet særlig langt enda, så smakebiten kommer fra side 8:

“Because,” said Miss Blessing, “we will educate her. We will train your daughter properly. She will know instinctively that her name isn’t right. Our mission is to overcome difference, and a Colony education is comprehensive. We teach the whole child.”