Jeg er heldig jeg! Fikk gave av Bokelskerinnen etter at hun var i USA – og det er ikke noe mindre enn en bok som skal slippes først i desember 2012. I USA har mange forlag en bevisst blogg-politikk, og dette er en ‘advance reader’s copy’ , en egen utgave for ‘blogger outreach’ som det står på omslaget. Bokelskerinnen var på Book Expo America og fikk blant annet denne boka. Hun har skrevet gode innlegg om bokbloggtreff i USA her (2011) og her (2012). Jeg omtaler den nå – selv om jeg ikke pleier å omtale bøker som enda ikke har kommet.

Først og fremst: KUUUUL forside! JA! KUUUL!

Sjangeren er lettbeint fantasy – hun minner meg litt om Kristin Cashore.  Morgan Rhodes er et pseumdonym for Michelle Rowen som er en kjent forfatter av paranormal romance, urban fantasy og young adult fantasy (oj, der var det mange gode norske ord!). Hvorfor hun skriver akkurat denne boka under pseudonym, vet jeg ikke.

Boka er som  mashmellows; den glir motstandsløst inn, den er støpt over pageturner formen, du merker knapt at du leser en bok; man er i et annet univers og så vips! så var det hele over. Språklig ingen perle, men helt utrolig bra å sitte å lese ved en bassengkant i Barcelona i en tidlig sommerferie (som var tilfelle for meg) å nyte.

Vi følger unge mennesker i tre ulike land. I Auranos møter vi den unge prinsessa Cleo som må reise ut til fremmed land for å redde søsteren sin. I Paelsia møter vi Jonas, en fattig vinselgers sønn – som er ute etter å hevne drapet på sin bror. Og i Limeros møter vi søsknene Lucia og Magnus, hvor storebror blir vitne til søsteren som oppdager at hun har krefter ingen kan stoppe – men å være heks er straffet med døden. Det er mye kjærlighet, men også mye vold og forfatteren klarer å overraske flere ganger underveis. Utfordringen blir selvsagt å utvikle gode nok karakterer – det er vanskelig i denne sjangeren – og jeg synes flere av karakterene er for like hverandre. Men likevel, jeg synes ofte gode plottutviklere blir undervurdert i den litterære verden – for det å skape et univers og en historie som er god nok, som er pageturner, som henger sammen og er troverdig, og ikke minst: Som likevel overrasker underveis – det er utrolig vrient å få til. Rhodes behersker det svært godt.

Jeg må også nevne en detalj, som jeg her merket meg i andre lignende ungdomsfantasy-bøker fra USA – en salig (til tider smakløs og hvertfall historieløs) cocktail av navntradisjoner. Her finner vi norrøne, latinske, irske, greske navntradisjoner i en og samme familie. Det virker som om forfatterne henter inspirasjon fra ulike kilder, men har ingen tanker rundt en slags systematisering eller helhetlig tanke bak navngivning – det er bare de navnene man liker best og som smaker godt i munnen. Noe sånt…

Men det er en detalj – alt i alt likte jeg denne boka godt, det er litt guilty-pleasure jeg har; fantasy/romance koblingen. Boka er en lettlest young adult bok, jeg likte den godt, og kommer til å kjøpe neste. Men det blir altså så leeeenge å vente til, tatt i betraktning at denne først kommer ut i desember 2012. Og takk takk til Bokelskerinnen!