Om en knapp måned er nok en bokhøst over oss, og denne har like mange spennende titler og forfatternavn som de foregående årene. Her kommer en oversikt:

Mange er spente på den nye romanen til Per Petterson, som har opplevd stor suksess med Ut og stjæle hester. Tittelen på boken skal i følge Bok og samfunn være Jeg nekter. Ingvar Ambjørnsen kommer også med ny roman i høst, Natten drømmer om dagen, en bok han har skrevet litt om tilblivelsesprosessen til her. Kjartan Fløgstads nye roman er, i følge et intervju med Dagsavisen, sterkt preget av hendelsene 22. juli i fjor og har fått titelen Nordaustpassasjen: Dødsøyeblikket. Du kan lese utdrag av romanen allerede nå hvis du har tilgang til iphone eller ipad, eller hos Dagbladet her.

Beate Grimsrud er klar med  Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min. Dette er en samling noveller. Ketil Bjørnstand er også klar med en ny roman, som har fått tittelen Verdens ende, og det kommer ny utgivelse fra Lars Saabye Christensen. Den skal hete Sluk. Jon Michelet, som har utdannelse som overstyrmann, skriver på en ny sjøkrigsroman i flere bind. Det første bindet har fått tittelen En sjøens helt, og allerede i juli kan du få et snikkikk på romanen under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo.

Gunn Marit Nisja, som var nominert til Bokhandlerprisen for sin debut Naken i hijab, kommer med sin andre roman som har fått tittelen Porselenspiken. Nisja har blogget om noe av skriveprosessen her. Heidi Linde, som fikk vært gode kritikker for sin forrige roman Nu, jævlar, er aktuell med Agnes i senga, og Kjersti Annesdatter Skomsvold kommer med Monstermenneske. Mange blir nok glade for å høre at Trude Marstein er klar med ny roman, Hjem til meg utgis i oktober. Vigdis Hjorth er klar med Leve posthornet! og Helene Guåker utkommer med Pølsefabrikken. Tiger Garte skal ut med sin tredje roman Fuglehotellet. Aura avis har skrevet litt om romanen her.

Demian Vitanza, som fikk fantatiske kritikker for sin romandebut i fjor, utkommer med en samling essays kalt Londonium. Essays kommer det også fra Espen Stueland i samlingen med tittelen Falsk tilståelse. Thomas Hylland Eriksen er aktuell med Veien til Baranquilla, og Lars Ramslie utkommer med Liten fugl. Det planlegges og utgis en samling bind med tekster av Stig Sæterbakken, og bind 1 utkommer allerede nå til høsten. Sunniva Ly Axelson er aktuell med Jerusalemsyndromet, og Geir Gulliksen har skrevet Bøyde knærKropp og sinn er Jan Grues nyeste roman og den utkommer i september.

Musikk for rasende kvinner av Line Baugstø er en novellesamling og den kommer allerede i juli. Det kommer ny roman fra Ragnhild Kolden. Krigens skugge er en fortsettelse på hennes forrige roman I krig og kjærleik. Line Nyborg er også aktuell med ny roman, i følge Dagsavisen, men tittelen på denne er foreløpig ikke kjent. Marit Kaldhol utkommer med Darwins sporvar, og Gunnar Kopperud har skrevet Under en kaldere himmel. Tor Edvin Dahls nyeste roman har fått tittelen Ti sekunder mellom himmel og helvete.Håvard Syvertsen er aktuell med novellesamlingen Det gode som jeg vil, og det kommer også noveller fra Anlaug Sanderød: Ulvehunger er tittelen på den samlingen. Simon Stranger er klar med En fremmed i verden som handler om Noah som bor i Cape Town.

Toril Brekke kommer med En blå kjole fra Herr Hitler,  og Siri Kvamme er aktuell med Nattgjengar. Balanse er tittelen på Thorvald Steens nyeste roman, og Ingelin Røssland har skrevet romanen Kirsebærsnø. Marita Fossum har skrevet Et siste kyss, og fra Bård Torgersen, som fikk gode tilbakemeldinger for sin forrige bok Nøytral, kommer Voksne og barn. Jan Roar Leikvoll har skrevet Bovara, som i følge Bok og samfunn handler om gartneren Frrok. Oppfølgeren til Henrik Langelands Verdensmestrene, Hauk og Due, kommer i september. Hedda H. Robertsen, som debuterte med Skutt i Filler av Mads Mikkelsen er aktuell med Ildfuglen.


Høsten er ikke komplett uten noen nye norske romandebutanter. Blant disse finner vi Leif Østli, som har skrevet Befrieren. Bård Nannestad debuterer med Da Henrik Husten kom hjem, som handler om hvordan gamle historier kan prege nye generasjoner.

Vibeke Tandberg debuterer med Beijing Duck, og Ida Løkås med Det fine som flyter forbi. Løkås vant Schibsteds manuskonkurranse med denne boken, og hun har en mastergrad i skrivekunst fra University of Essex i London. Handlingen i boken finner, i følge forlaget, sted i Little Venice i London, og hovedpersonen er 14 år gamle Jamie som i løpet av noen sommeruker må ta flere dramatiske valg.  Toner til ditt bryst er tittelen på Marianne Storbergs debut, og Gabi Gleichmann har skrevet Udødelighetens elixir. Boken er allerede solgt til ti land, og er en slektskrønike som går over 36 generasjoner.

Karin Bjørset Pedersen debuterer med Julebrevpikene, og Catherine Evelid med Mamma er en countrysang. Marius Ektvedt gjør sin debut med Revir, og billedkunstner Bjarne Melgaard har skrevet A New Novel. Birger Emanuelsens første bok heter For riket er ditt, og kommer i starten av august.

Innenfor lyrikken kan vi vente oss utgivelser fra Juliane Rui: Systrer kan bli like gamle, og fra Dan Alexander Andersen kommer Krise i jammerdarn. Aasne Linnestrå har skrevet Morsmål, og Marianne Clementine debuterer med Bilydar. Andre lyrikkdebutanter er Anja Høvik Strømsted med Darth Vader – eskalasjonen, og Rebecca Dinerstein med Lofoten. Mona Vetrhus debuterer med Nokre gutar kjem ikkje heim i kveld.

Oversatte romaner

Det er også veldig mange spennende nyheter blant de oversatte romanene. Størst fokus vil det antagelig bli på J.K. Rowlings The Casual Vacancy. Den norske tittelen er så langt ikke kjent, har du et godt forslag kan du besøke det norske forlaget her. Det er allerede kjent at Gyldendal har kjøpt rettighetene til E. L. James erotiske trilogi, og de to første i serien Fanget og Bundet kommer allerede denne høsten. Det kommer ny roman fra forfatteren bak Vindens skygge, Carlos Ruiz Zafon, og den heter Himmelens fange. I boken møter du nok en gang karakterene som du ble kjent med i forannevnte Vindes skygge samt i Englenes spill. 

John Boynes Den eneveldige utkommer i september. Stikkordet her er 1. verdenskrig. Håkan Nessers Himmel over London er en roman hvor fortid og nåtid møtes på flere punkter. Vendetta forlag utgir Amerikanske guder av Neil Gaiman, og Forlaget Press følger opp med neste bok i Mantels serie om Henrik den åttende: Falkejakt. Clementine har skrevet om boken her. Jamrachs Menasjeri av Carol Birch var en av de nominerte til Bookerprisen i fjor, og den romanen kommer på norsk i oktober. Ann Helen har blogget om den her. Det røde huset er tittelen på Mark Haddons nyeste roman på norsk.

Var du en av dem som likte Brobyggerne av Jan Guillou, kan du glede deg til neste bok i denne serien. Den utkommer i oktober, og har fått tittelen Dandy. Det kommer ny roman fra Paul Auster: Vinteropptegnelser, og fra Salman Rushdie: Joseph Anton. Sistnevnte skal være litt selvbiografisk. Andrew Millers Pure, som Clementine blant annet har skrevet om her, kommer også på norsk i høst. Det er Front forlag som utgir boken, og den er i følge forlaget planlagt utgitt  i starten av september. Den norske tittelen er foreløpig ikke bestemt. Miller vant Costa Prisen i 2011 for boken.

Ravnene av Thomas Bannerhead, romanen som vant Augustprisen i Sverige i fjor, utgis av Gyldendal. Frukthagen er tittlen på Cormac McCarthys nyeste roman. Dette er en første romanen McCarthy skrev, og handlingen er lagt til Tennessee i USA 1930 – årene. Snøklokker av Andrew D. Miller var nominert til Bookerprisen i 2011, og falt godt i smak hos flere norske bloggere som skrev om de Bookernominerte bøkene. Handlingen i denne boken er lagt til Moskva tidlig på 2000-tallet. Schibsted utgir ny roman fra Sebastian Faulks, Charlotte Gray, og det kommer ny roman fra Sadie Jones som skrev Utskudd. Den nye heter De ubudne gjestene. Lukkede rom av Care Santos, en spansk forfatter, kommer allerede i slutten av juli.

Don DeLillo har satt sammen sin første novellesamling Engelen Esmeralda, og boken kommer på norsk i oktober. Novellene er skrevet over en periode på 32 år. Et stor antall lesehungrige nordmenn har gått og ventet på ny roman fra Cecilia Samartin, og nå kommer den endelig. Dona Maria er tittele. Oppfølgeren til Ken Folletts Kjempenes fall har fått tittelen Vinter over verden, og kommer på norsk i september. Det kommer også ny roman fra Conn Iggulden, nemlig Erobreren. Liker du denne romanen kan du også glede deg over at Front forlag kommer med fjerde bok i Simon Scarrows serie. Ørnen og ulvene er tittelen. Det er til sammen tolv bøker i denne serien, og forlaget planlegger å gi ut to bind i året.

Front forlag starter også utgivelsen av en annen historisk serie. Romas kriger, Ilden fra øst av Harry Sidebottom. Tredje bind i Imperium – serien, skrevet av Sam Barone, heter, i følge forlaget, Kampen mellom rikene og kommer ut i september. Bind to i Preben Mørkbaks serie Kampen om de nordiske landene heter Kongen uten nåde, og er planlagt utgitt i oktober.

Lesere som likte Maleren fra Shanghai kan også se frem til ny roman fra samme forfatter, Jennifer Cody Epstein. Romanen kommer i midten av september, men endelig tittel er ifølge forlaget ikke bestemt enda.  På engelsk heter den The Gods of Heavenly Punishment. Dette er en ny fortelling om krig og forsoning. 15 år gamle Yoshi befinner seg i Tokyo da atombombene faller under 2.verdenskrig, og Yoshis liv blir flettet sammen med tre amerikanere. Epstein kommer antakelig på Norgesbesøk i forbindelse med lanseringen.Gyldendal gir ut den andre romanen til nobelprisvinneren Mario Vargas Llosa: Det grønne huset.

Det er flere romaner med historisk sus som er planlagt utgitt denne høsten. Sarah McCoys roman Bakerens datter kommer allerede i starten av september. Netter av jasmin er tittelen på Julie Gregsons nyeste roman på norsk, og Blomstene i Shanghai av Duncan Jepson utgis av Juritzen forlag i august. I Jordmoren i Venezia av Roberta Rich befinner vi oss på 1700-tallet. I august har Pantagruel forlag planlagt utgivelse av The Bird Sisters. Den norske tittelen på romanen er så langt ikke kjent. Romanen har handling fra  1940-tallet. I Anneli Jordahls Augustenbad, en sommer befinner vi oss i Sverige på 1800-tallet.

Smaken av følelser av Aimee Bender har gjort stor suksess i utlandet, og denne høsten kan du lese den på norsk. Sommerfugl i lenker av Zinat Pirzadeh handler om en oppvekst i Teheran. Forfatteren bor i dag i Sverige, men vokste opp i nettopp Teheran.

Saltsøstrene av Tiffany Baker kommer i starten av august, og er en roman som Cappelen Damm har stor tro på. Det kommer ny roman fra forfatteren av Saras nøkkel, Tatiana de Rosnay. Den heter Mokka. Rosa elefanter er tittelen på Karin Holmquists nyeste roman, og Den blå døren av Lise Kristensen handler om en liten pikes opplevelser i en japansk fangeleir under 2. verdenskrig.

Hver dag, hver time av Natasa Dragnic er en historie fra Kroatia på 1960 – tallet. Det kommer ny roman fra forfatteren bak Øya, Victoria Hislop. I Tråden veksler handlingen mellom Thessaloniki i Hellas i 1917, og samme sted i 2007. På tvers av solen av Corban Addison er en annen roman det kan være verdt å merke seg, her møter vi et indisk søskenpar som har blitt foreldreløse som følge av en tsunami. Kim Leines Profetene i evighetsfjorden kommer i september.Tove Alsterdals En stille grav er en historisk roman, men også en spenningsroman. 

I De elskende av Vendela Vida blir vi kjent med Yvonne som er enke og mor til voksne tvillinger. Oppfølgeren til Deborah Harkness’ Alle skyggers natt, Nattens skygge kommer på norsk i oktober. Det kommer nye bok på norsk i serien Game of Thrones: Dragenes dronning. Samme forlag utgir også Robopokalypse av Daniel H. Wilson på norsk denne høsten. Fantasyforfatteren Patrick Rothfuss er aktuell med Vindens navn på norsk.

Krim og spenning

Det kommer veldig mange spennende titler innenfor krim og spenning denne høsten. Tom Kristensen, som opplevde stor suksess med sin forrige roman Dypet, er aktuell med Korsbæreren. Jørn Lier Horst er også aktuell med ny roman, og den har fått tittelen Jakthundene. Der hvor roser aldri dør er tittelen på Gunnar Staalesens nyeste Varg Veum roman. Dette er Staalesens 16 roman om Veum.

Det kommer ny roman fra Anne Holt. I Skyggedød har hun skrevet om de aller svakeste i samfunnet, og hun har i et intervju med NRK tidligere i år sagt at arbeidet med boken har vært tungt. Det kommer også ny krim fra Hans Olav Lahlum, i følge Dagsavisen. De fem fyrstikkene heter den. Hvit Panter er tittelen på Øystein Wiiks nyeste roman.

Frode Granhus har skrevet Stormen, som i følge forlaget er nok en krim fra Lofoten. Et ras i fjellet avdekker noen små knokler. Spørsmålet om identiteten til det drepte barnet knytter seg sammen med en forbrent mann på et pleiehjem. Fra Eirik Wekre kan vi vente oss thrilleren Trollmannens læregutt. Det kommer også ny roman fra Trude Teige, og den heter Svik.

Storselgeren Jan-Erik Fjell skal følge opp sin kritikerroste debut Tysteren med Skyggerom. I følge Bokklubbens Marius Aronsen har boken et større alvor alvor enn det Fjells debutkrim hadde. Alexandra Beverfjord er aktuell med Kronprinsen. Eystein Hanssen, som har opplevd suksss med sine to første kriminalromaner, har byttet forlag til Cappelen Damm siden sist og herfra gir han ut Triangel denne høsten. Jørgen Jæger er også aktuell med en krim på et nytt forlag, og denne har fått tittelen Stemmen. Fra Andreas Bull-Hansen kommer Ragnarok.

Det kommer også noen krimdebutanter denne høsten. Monica Nordland Yndestad krimdebuterer med thrilleren Jentene fra Balletten. Tittelen henviser i følge forlaget til et begrep brukt i barnevernet som viser til piker fra ressurssterke hjem som plutselig endrer atferd, og begynner å skulke skolen og ruse seg. Vi blir kjent med femten år gamle Mina som skjuler en farlig historie. Yndestad jobber som anmelder i Bergensavisen. Fra Anny Koksæther kommer Død i hver dråpe, og Paal Pettersen har skrevet Syndefall.

Aslak Nore krimdebuterer med En norsk spion, og Asbjørn Jaklin kommer ut med Svart Frost. Sistnevnte er første bok i en serie om Nordlys – journalisten Alexander Winther, og Jaklin bruker faktiske hendelser som base for handlingen. Eksempler er den kalde krigen og borgerkrigen på Balkan. Interessen fra utlandet for boken er allerede stor. 

Blant de oversatte titlene kan vi glede oss til ny roman fra John Connolly; De som dreper. Juritzen forlag har fått de norske rettighetene til den nye Sherlock Holmes romanen, Et hus av silke, skrevet av Anthony Horowitz. Bok nummer to i serien Victoria Bergmans svakhet, Hungerilden, kommer i september, og det blir gjensyn med forfatterparet Roslund & Hellstrøm som har boken To soldater ute på norsk.

Mia Ajvide er gift med den suksessrike svenske grøsserforfatteren John Ajvide Lindqvist, og hun er aktuell med sin roman Mannen som ble glemt på norsk denne høsten. Det kommer også ny roman fra Leif G.W. Persson, den heter Profitørene. Lee Child er produktiv, og denne høsten kan norske lesere glede seg til 61 timer. To ganger er en vane er tittelen på Denise Rudbergs nyeste roman, og det kommer ny roman fra Mons Kallentoft kalt Den femte årstiden. Anita har skrevet om den her.

Det var budkamp om de norske rettighetene til Inntrengeren av Håkan Östlundh, og det ble Vigostad & Bjørke som utgir romanen i høst. Det kommer ny roman fra danske Susanne Staun: Hilsen fra Rexville. Hvis du liker mørk og litt annerledes krim, burde du lese Stauns bøker.  P.D. James har trådt inn i Jane Austens verden i Døden kommer til Pemberley. Line har skrevet om boken her. Forfatteren bak Kommer aldri mer igjen, Hans Koppel, har blitt nevnt som den neste Stieg Larsson, og rettighetene til denne boken har blitt solgt til flere land. Filmrettighetene er også solgt til samme selskap som filmatiserte Millenium – serien. Denne høsten kan du lese boken på norsk. Dette er krim for deg som liker nettopp Larsson, og Jussi Adler-Olsen. Jeg har skrevet om boken her.

I Skygger av Gro Trollet befinner vi oss i Frankrike, nærmere bestemt i Paris, hvor en serie bestialske drap utføres på afrikanske uteliggere. Safariklubben er tittelen på Alexander McCall Smiths nyeste roman. John Grishams roman Tilståelsen kommer ut på norsk til høsten, og det samme gjør Agent 6 av Tom Smith. I Maisie Dobbs får vi klassisk britisk krim. Du kan også se frem til Maria Langs Roser kyss og døden.

Barn og ungdom

Blant barne – og ungdomsbøkene er det også mange godbiter. Schibsted forlag har skaffet seg en spennende roman, Miss Peregrine og øyas hemmelighet av Ransom Riggs har gått sin seiersgang på flere norske bokblogger, Julie, Ann Helen og Silje har skrevet om den tidligere. Boken skal også filmatiseres av Tim Burton i 2013. I slutten av september kan du i følge en pressemelding fra forlaget lese den på norsk. Gyldendal gir ut ny roman av Lauren Oliver, Delirium er første bok i en dystopisk ungdomsserie. Dystopi blir det også i Variantene av Robinson Wells, også dette er første bok i en ny serie.

Frykten, bok fem i Gone – serien av Michael Grant, er planlagt for utgivelse i november, og bok nummer tre i Uglies – serien av Scott Westerfeld, Specials, kommer i september. Det kommer ny bok i Kanekrøniken av Rick Riordan: Ildtronen, og Vigmostad & Bjørke gir ut flere bøker i Fem – serien av Enid Blyton. Den tredje boken i Alyson Noels serie om Riley, Drømmeland, kommer ut i oktober. Dragens ed, av PC og Kristin Cast, kommer i august.

Kami Garcia og Margareth Stohl har fått mange lesere i sin serie Vakre skapninger i USA. Serien er kjempepopulær, og snart kommer også filmen som er basert på første bok i serien. Dette er gotisk spenning med overnaturlig tilsnitt. I september kommer første boken i serien ut på norsk. Jeg har skrevet om den her.

Ild, etterfølgeren til Sirkelen av Mats Strandberg og Sara B. Elfgren kommer også ut til høsten, og Til jeg dør, bok nummer to i Amy Plums overnaturlige serie fra Paris kommer i august.

David Levithan jobber til daglig som barne – og ungdomsbokforlegger i USA. Denne høsten kommer hans bok Hver dag ut på engelsk, og den kommer også ut på norsk i september. Dette er en bok flere av de amerikanske bokbloggerne har snakket om og gledet seg til. En annen bok som har fått mye oppmerksomhet tidligere er Stjålet av Lucy Christopher. En ung pike blir kidnappet, og boken får etter hvert et snev av Stockholmssyndrom. Maria har skrevet om den engelske utgaven tidligere her.

Lykke bakeri av Kathryn Littlewood kommer ut i august, jeg har tidligere skrevet om boken her. Det kommer en ny bok i serien om Rampete Robin. Rampete Robin og Zombie-vampyren heter den. Kidnappingen er tittelen på den nyeste boken i Theodore Boone – serien av John Grisham, og den kommer allerede i august.

Janne Tellers Ingenting, en ungdomsroman om psykiske lidelser, ble en stor suksess i Tyskland da den utkom. Den solgte over 100.000 eksemplarer på bare tre måneder. Når gir Bazar ut romanen på nytt. Erebos ble en bestselger i Tyskland. Romanen, som handler om et piratkopiert spill, har handling fra London. Flere farlige hendelser finner sted etter hvert som ungdommene blir hekta på spillet. Boktyven av Markus Zusak er manges favorittbok. I september kan du glede deg til en ny roman fra forfatteren. Jokeren handler om Ed Kennedy som kjører drosje, og som ikke har et spesielt oppløftende liv helt til den dagen han forhindrer et bankran. Etter dette er det flere som trenger Kennedys hjelp.

Fra norske forfattere kommer det også mye spennende. Bente Lindmo er klar med Gaias tempel, bok to i fantasyserien Vidina. Mari Moen Holsve har skrevet Svart regn, bok to i serien om Halvgudene. I september kommer en ny bok i  Iselin B. Alvestads fantasyserie, Kampen om Aryak.

Helene Uri har skrevet ungdomsboken Din vakre jævel sammen med Arne Svingen. Kari Woxholt Sverdrup kommer ut med Kråkeslottet, som er beregnet på ungdom og Stein Erik Lunde har skrevet Uka etter. Lunde har blant annet skrevet Nissens natt, som Julie har omtalt her.

Levi Henriksen gjør sin barnebokdebut i august. Engelen i djevelgapet heter den romanen. Jørn Lier Horst er ikke bare klar med en ny krim for voksne denne høsten, han kommer også ut med neste bok i sin krimserie for ungdom. Maltesergåten er klar for utgivelse i august. Snart blir det TV – serie av Arne Berggrens serie Dauinger, og til høsten kommer neste bok i serien ut i bokhandlene.

Arne Svingen skal få deg til å grøsse med Grusomme netter, En glefsende kjeft og Skalleknus. Det kommer også nye utgivelser i Phenomena – serien til Ruben Eliassen. Phenomena: Jolsah 5 og Jolsah 6.

Linn T. Sunne har mottatt flere priser for sine romaner, og i september kommer hun med ny bok for ungdom. I Lille ekorn møter vi Aurora som aldri har vært forelsket før. Heidi Lundes serie om Pym Petterson har opplevd interesse fra utlandet, og i høst kommer en ny bok i serien på norsk Pym Pettersons mislykka skoletur. Det kommer også ny roman i Tor Aage Brinsværds serie om Tambar, Tambar og eventyrsverdet.

Værdamen Eli Kari Gjengedal har skrevet en bok om vann beregnet på de yngre leserne: Vanvittig moro med vann. Erlend Loe er klar med barneboken Rumpemelk fra Afrika, og Brynjulf Tjønn har skrevet Fotballskoene. Boken er illustrert av Lisa Aisato. Anneli Klepp har skrevet flere bøker for barn og unge, og i september kommer hennes neste Fred i tusen biter. Harald Skjønsberg har skrevet Norske spioner, som er dramatiske historier fra virkeligheten beregnet på de yngre leserne. De fotballinteresserte kan glede seg til boken Alt om Rooney.

Fakta og dokumentar

Hendelsene på Utøya 22. juli i fjor viste seg blant dokumentarutgivelsene denne våren, og det kommer også flere bøker med tilknytning til saken til høsten. Aage Storm Borchgrevink har skrevet En norsk tragedie, og Trond Giske har skrevet Utøya; En biografi. Fotograf Andrea Gjestvangs En dag i historien, som kommer ut oktober, er en bok med portretter av menneskene som overlevde hendelsene 22. juli i fjor. Gjestvang har vunnet flere priser for sine bilder tidligere.

Prableen Kaur var en av de overlevende fra Utøya som delte sin sterke historie i tiden etter de grusomme hendelsene, blant annet på sin blogg. Til høsten kommer hun med boken Jeg er Prableen på Gyldendal. Ekteparet Margrethe Aase og Bjørn Juvet deltok i redningsaksjonen på Utøya. Bjørn var blant de første som begynte å plukke opp ungdommer fra vannet. I midten av juli kommer deres gjengivelse av hendelsene i Med livet som innsats. De har tidligere snakket om boken her. Frilansjournalist Øyvind Strømmen har skrevet om høyreekstremisme fra 1920 og frem til i dag i Den sorte tråden.

Høsten er ikke komplett uten biografier. Det kommer biografi om Ståle Solbakken, og Håvard Rem har skrevet biografi om Hank von Helvete, den tidligere frontfiguren i Turboneger. Jostein Pedersen har skrevet sin selvbiografi, Nesten, og Arnold Schwarzeneggers biografi Total Recall kommer i følge en pressemelding fra Schibsted ut på norsk i oktober. Det samme forlaget gir også ut en bok om boybandet One Direction.

Åslaug Haga har skrevet bok om det rødgrønne regjeringsamarbeidet kalt nettopp Rødgrønn, og Kristin Halvorsen har skrevet Kristin Halvorsen, veien fra Soria Moria. Juritzen forlag utgir sin årlige Kongefamiliens årbok. Bloggeren Linnea Myhre har skrevet om et år i sitt liv i boken Evig søndag.

Ingar Sletten Kolloen, som har hatt stor suksess med sin biografi om Snåsamannen, setter sitt preg på bokhøsten i år også. Nå har han skrevet en biografi om dronning Sonja. I et intervju med Dagbladet ville ikke Kolloen røpe annet enn at boken kommer til høsten. Det kommer også en ny bok fra snåsamannen, Joralf Gjerstad. De gode gjerningene er skrevet av Gjerstad selv, og utkommer i oktober. Gro Helen-Tørum er for mange kjent fra TV-programmene Åndenes makt og Fra sjel til sjel. Denne høsten gir hun ut sin biografi Sjaman på høye hæler i samarbeid med Tove Skagestad.

Fans av rapperen 50 Cent kan glede seg til at hans selvbiografi Playground kommer på norsk i slutten av august. Toralf Maurstad ser tilbake på sitt liv i biografien For et liv; historier jeg bare har fortalt mine venner. Liv Hilde Boe har ført i pennen historien til Muhammad Anwar Soofi, som kom til Norge i 1974 og driver sin egen butikk på Grønland i Oslo. Bokhandleren på Grønland er tittelen på boken. Sylvia Brustads liv og karriere dokumenteres i boken Sylvia Brustad, i partiets tjeneste.

Schibsted forlag har sikret seg memoarene til Neil Young i boken Waging Heavy Peace. Her tar Young leserne med på en reise gjennom sitt liv på en, i følge forlaget, forbløffende ærlig måte. Inger Lise Rypdal har fått mange komplimenter for sitt sunne og flotte utseende, og i høst deler hun noen av sine hemmeligheter i boken Inger Lises hemmeligheter. Gudmund Skjeldal har skrevet biografi om dikteren Nordahl Griegh.

Herman Lindqvist er en anerkjent svensk forfatter, og han har skrevet flere biografier om kjente, historiske personligheter. Nå har han tatt for seg Axel von Fersen, en svensk adelsmann som blant annet var elskeren til den franske dronningen Marie Antoinette og som ble anklaget for å ha forgiftet den svenske kronprinsen. Det kommer to bøker om den franke korrupsjonsjegeren Eva Joly: Eva Joly; rød klut, grønner drømmer og Evas valg; Eva Jolys franske kamp.

To bøker utkommer det også om den norske offiseren Trond Andre Bolle. Bolle var på oppdrag i Afghanistan da kjøretøyet han satt i kjørte på en veibombe og han ble drept. I 2011 ble han tildelt Krigskorset med sverd, Norges høyeste militære utmerkelse. Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aas har skrevet Krighelten; historien om marinehelten Trond Andre Bolle og Jon Gangdal har ført i pennen Trond Bolle; Alles helt – min mann. Per Lars Tonstad har ført i pennen biografien til Mari Boine, og den utkommer i september.

Forsker Hallvard Notaker har skrevet biografien til partiet Høyre fra 1975 til 2005: Høyres historie; opprør og moderasjon. Det er skrevet et blogginnlegg om boken her. Bruce Springsteen, den siste amerikaner kommer i oktober. Samme måned er boken Brev fra John Lennon også ventet ut i butikkene.Edvard Hoem er klar med et nytt bind i sin bokserie om Bjørnstjerne Bjørnson. I Det evige forår tar han for seg årene 1899 til 1912.

Det kommer også ut mange spennende bøker om mat. Arne Brimi har skrevet Et år på Vianvang, hvor det blant annet er oppskrifter basert på norske råvarer. Andreas Viestad er aktuell med både Norsk og Eksotisk. I tilegg har han skrevet Teknikker. I Digg på fredag setter Jørgen O. Grann fokus på helgekosen. Boken har oppskrifter på blant annet pizza, tex-mex og fondue.

Ingen sesong er komplett uten lavkarbobøker. Vi kan vente oss ny bok fra Ulrika Davidsson: Ulrikas GI-fester. Sofie Hexeberg er også klar med sin sjette lavkarbobok Kakefest uten sukker og mel. I Lavkarbo, ikke ett fett presenterer Fedon Lindberg nyere forskning og skriver om en rekke problemstillinger i forbindelse med et lavkarbokosthold. Lindberg er også aktuell med Sunne pastaretter. Primal Blueprint er en annen retning innen lavkarbo og i september kommer Primal Blueprint; lavkarbo ala steinalderen ut på norsk.

Yngve Ekern er en av flere som har skrevet Kjøttfrie dager, og i Søndagsmiddag får du oppskrifter på mat laget fra bunnen av. Frank A. Jenssen har skrevet om Torsk, og Toralf Bølgen er aktuell med 33 uforglemmelige måltider sammen med Daniela Tepper. Verdensmester i kokkekunst, Bent Stiansen, har laget kokebok beregnet på en eller to personer. Alene hjemme, kokebok for små husholdninger heter den.

I juni ble det kjent at bokseren Cecilia Brækhus kommer med en bok om selvforsvar på Kagge forlag denne høsten. Utgivelsen kommer som en følge av at antallet voldtekter i Norge øker. Voldtekt er forøvrig temaet i boken Bak lukkede dører, en bok om voldtekt. Kjell Ola Dahl, som nylig annonserte at han gir seg som krimforfatter, har skrevet bok om Scandinavian Star – katastrofen. Dødens seilas utkommer i august. Henning Mella har skrevet For konge og fedreland, 150 dager i Afghanistan. Det blir også militært i Våre hemmelige soldater, norske spesialstyrker som kommer ut i august.

Knut A. Braa, som for mange er kjent som krimforfatter, skriver om sine opplevelser innenfor FN – tjenesten i Den lange veien hjem.  Stein Morten Lier, som også har skrevet krim, gir nå ut Mafia i Norge.  Det har vært skrevet mange bøker om den norske utvandringen til Amerika. I september kommer Sverre Mørkhagens bidrag Drømmen om Amerika, innvandringen fra Norge 1825-1900.

Peter L. Bergen har skrevet bok om jakten på Osama Bin Laden som har fått den norske tittelen Menneskejakten.

NRK litteratur hadde tidligere i sommer en reportasje om at det gis ut mye litteratur om 2. verdenskrig her til lands, og at bøkene selger godt. Det kommer flere utgivelser denne høsten også. I Den vennlige fienden handler det om Wehrmachtsoldatene. Helvete brøt løs av Max Hastings regnet som det beste ettbindsverket som er skrevet om 2. verdenskrig, og Font forlag gir ut boken i september.

Antony Beevor er kjent for mange norske lesere for hans bøker med ulike temaer fra 2. verdenskrig. I september kommer Den andre verdenskrig, hvor Beevor gjør bruk av det siste innen forskning og research om verdenskrigen. Bjarte Bruland er aktuell med Auschwitz – Norge og Arnfinn Haga har skrevet Lang flukt. Bernt Rougthvedt har skrevet Dødsspillet som handler om motstandsmannen Gregers Gram.

I 1941 ble isbryteren Isbjørn kapret av 14 nordmenn. Planen var å ta skipet til en alliert havn. Dårlig vær og manglende kunnskaper om sjøen gjorde at kaprerne til slutt ga opp og senere ble arrestert av Gestapo. Helge Simonsen har skrevet bok om hendelsen i Kapringen, Isbjørn november 1941.

I Gøring, oppgjørets time får vi, i følge Schibsted forlag, et innblikk i Gøring på bakgrunn av forhørsprotokollene fra avhørene han ble utsatt for etter at 2. verdenskrig var over. Erik Larsons bok I dyrets buk har gjort stor suksess i utlandet, og ligget på flere bestselgerlister. I september gir Font forlag boken ut på norsk.

Waterloo av Alessandro Barbero regnes som et standardverk om slaget ved Waterloo, og kommer på norsk i september.Kaja Schjerven Mollerin er aktuell med Sammen hver dag, om fellesskap i litteraturen. Denne høsten er det 20 år siden TV2 hadde sin første sending, og det markeres med en bok. Se hva som skjedde, historien om TV2 kommer i salg i starten av august og setter blant annet søkelys på flere ukjente hendelser innenfor kanalen. I boken Det er de smarte som dør, skriver Else Kåss Furuseth blant annet om sin bror selvmord. Boken er basert på hennes teaterforestilling Kondolerer. Solveig Bøhle har også selvmord som tema i boken Noen blir tilbake.

I Svart katt over veien skriver Ronald Grambo blant annet om overtro og varsler.  I Krig for evig fred skriver Adam Hochschild om 1. verdenskrig ved å ta utgangspunkt i enkeltskjebner og deres rolle i krigen. Kristine Getz har skrevet Hvis jeg forsvinner, ser du meg da? Getz blogger om spiseforstyrrelser, og i boken forteller hun om hvordan dette utviklet seg hos henne. Boken har allerede fått en egen facebookside her.

Lars Roede har skrevet bok om Frogner hovedgård og Kjell Erik Strømskag har skrevet om hospicebevegelsen i Og nå skal jeg dø, hospicebevegelsen og palliasjonens historie i Norge. Helge Ibergs Når tiden er inne, er det alltid for seint inneholder nidord om samtiden.Boken er, i følge forlaget, en aforismesamling. Sæverud Rognlien har skrevet Røykeren guide til galaksen.Er du en av dem som drømmer om å ha høns? I Med høns i hagen får du tips til hvordan du kan ha høner i hagen din, og hva som kreves av deg. I  Sjærlighet og sjøttkaker skriver professor Finn-Erik Vinje om språklige gleder og gremmelser.

Per Arne Dahl kommer med boken Livets store sirkler, som handler om hvordan vi kan komme inn i gode sirkler hvor vi klarer å puste rolig og bevare livsglede og relasjoner. Dahl skriver blant annet om hvordan man kan bruke den kristne tro i en travel og trettende hverdag. Alex Rosen skriver blant annet om papparollen og sin oppvekst i boken Tøff pappa. I Universets mysterier tar Brian Cox for seg stjernehimmelens hemmeligheter.  

Denne listen er på ingen måte komplett, det kommer ut mange flere bøker enn dem jeg har skrevet om her. Utgivelsesdatoene på bøkene kan også bli endret. Jeg er ikke medlem av noe affiliateprogram, så jeg tjener ikke noe på at du klikker på linkene til nettbutikkene. 

Vil du vite mer om høstens bøker? Da kan du besøke disse linkene:
Haugenbok kommende bøker
Dagsavisens oversikt
Bok og samfunn sin oversikt
Bokklubbens oversikt

Dagbladet har intervju med flere norske forfattere og utdrag fra deres kommende bøker i en sommerserie i nettavisen. Les mer om det her.