Sjanger: Dystopi/YA
Først utgitt: 2008
Denne utgaven utgitt: 2008
Forlag: Razorbill
Format: Heftet
ISBN: 9781595141965
Sider: 280
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: Honor and her parents have been reassigned to live on Island 365 in the Tranquil Sea. Life is peaceful there—the color of the sky is regulated by Earth Mother, a corporation that controls New Weather, and it almost never rains. Everyone fits into their rightful and predictable place… Except Honor. She doesn’t fit in, but then she meets Helix, a boy with a big heart and a keen sense for the world around them. Slowly, Honor and Helix begin to uncover a terrible truth about life on the Island: Sooner or later, those who are unpredictable disappear … and they don’t ever come back. The Other Side of the Island has been named a Best Book of 2008 by the LA Times, Washington Post, and Village Voice.
****

Etter to heller skuffende dystopier i Nymånenatt og Famished, var det deilig å lese The Other Side of the Island, som stort sett gjør seg godt fortjent til tittelen Best book of the year.

Honor er ti år når hun og foreldrene flytter til øy nr 365. De bor ute ved kysten, og moren får ikke utdelt noen jobb. Dette, og det faktum at foreldrene til Honor ikke er spesielt flinke til å passe inn og følge reglene til Earth Mother, gjør dem annerledes fra de andre. Og for tiåringen blir dette en aldri så liten identitetskrise: Det hun lærer på skolen er ikke det samme som det foreldrene sier, men Earth Mother har jo selvfølgelig rett. Foreldrene hennes er bare vanskelige. Eller?

Vi følger Honors utvikling over flere år, fra en som først sluker alt foreldrene sier til en som har blitt “utdannet” av systemet og dermed stiller seg i mot foreldrenes ord og handlinger. Enda verre blir det når regler blir brutt – og når Honor og vennen Helix begynner å oppdage sprekker i fasaden på øya. Har ikke Earth Mother rett? Er det foreldrene hennes allikevel? Konsekvensene av å ikke følge reglene er strenge.

Lateness was not allowed. Honor hurried back inside the classroom and sank into her chair. When had the Thompsons been taken? Why hadn’t her parents told her? What had the Thompsons done?

Goodman har skrevet en stillferdig roman med mye innhold. Honor er en troverdig karakter satt i system: Hun formes av omverdenen, og det gjør naturligvis noe med hvordan hun opplever omgivelsene også. Det er en skummel prosess. I bakgrunnen ser vi foreldrene kjempe for å passe inn i en verden de ikke stoler på, og det blir ganske så katastrofalt når det topper seg. Ved hjelp av dop i vannet kontrollerer Earth Mother minnene deres. Og Honor blir den hun utdannes til å bli.

Romanen har noen mindre troverdige øyeblikk her og der som det ikke nytter å ta opp uten å spoile viktige deler av handlingen, så vi kan la det være med det. Det er ingen dramatiske problemer. Alt i alt er det en god og skummel roman med en troverdig heltinne – og er det ikke fantastisk at dette er en enkeltstående roman?!

Uoffisiell boktrailer:

Andre bloggere om boka:
Teenreads
3 Evil Cousins
Crunchings & Munchings
The Book Smugglers

Forfatter-bio:
Allegra Goodman (f. 1967) ble født i New York, men vokste opp på Hawaii. Faren underviste i filosofi ved universitetet i Honolulu, mens moren underviste i biologi. Allegra begynte å skrive noveller på ungdomsskolen, og fikk sin første tekst på trykk i Commentary. Hun studerte engelsk og filosofi ved Harvard. Samme dag som hun ble uteksaminert fra Harvard, gav hun ut sin første roman. Siden da har hun gitt ut en rekke populære romaner for unge voksne.
Hjemmeside | goodreads