Sjanger: Tegneserieroman
Først utgitt: 2008
Denne utgaven utgitt: 2009
Forlag: Walker Books
Format: Heftet
ISBN: 9781406321364
Sider: 144
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: The time is the early 1990s, the setting a girls’ academy in Toronto. Enter “Skim,” aka Kimberly Keiko Cameron, a not-slim, would-be Wiccan goth. When her classmate Katie Matthews is dumped by her boyfriend, who then kills himself, the entire school goes into mourning overdrive. It’s a weird time to fall in love, but Skim does just that after secret meetings with her neo-hippie English teacher, Ms. Archer. When Ms. Archer abruptly leaves the school, Skim has to cope with her confusion and isolation, as her best friend, Lisa, tries to pull her into “real” life by setting up a hilarious double date for the school’s semi-formal. Skim finds an unexpected ally in Katie. Suicide, depression, love, being gay or not, crushes, cliques of popular, manipulative peers — the whole gamut of tortured teen life is explored in this masterful graphic novel by cousins Mariko and Jillian Tamaki.
****

Denne gangen har jeg lest en tegneserieroman om det å være ung og annerledes, og kusinene Mariko og Jillian Tamaki har gjort en strålende jobb med å fortelle denne historien.

Kimberly, eller Skim om du vil, er ei lubben og dyster tenåringsjente med japanske røtter som går på en jenteskole i Canada. Når hun ikke kommer med sarkastiske kommentarer om andre til venninnen Lisa, driver jentene med wicca. Folk er teite og skjønner ingen ting – spesielt de fjollete jente-jentene på skolen. Når kjæresten til ei av jentene tar livet av seg, blir det med ett kjempefokus på selvmord og sorg på skolen, og noen av de andre jentene starter en klubb for å prøve å forhindre selvmord. Midt i sorgen som blir tvunget på hele skolen, oppdager Skim at hun kanskje er forelska. I ei dame.

Alt ligger altså til rette for en roman om de vanlige tenåringsproblemene. Og det gjøres godt. Romanen er formet som Skims dagbok, og skrives fra hennes perspektiv. Kjenner du til Ghost World? Om ikke tegneserien, så kanskje filmen med Scarlett Johansson og Thora Birch? Det tok ikke lang tid før jeg dro linjer mellom Lisa/Rebecca og Skim/Enid. På samme måte som Rebecca i Ghost World er Lisa litt nærmere det å blande seg med almennheten enn Enid og Skim. Lisa forsøker å arrangere en dobbeldate for dem, men det går ikke spesielt bra. Spesielt fordi Skim samtidig får varme følelser for en av samme kjønn.

Skim er mer annerledes enn de andre. Hun er japansk, lubben og mørk til sins i en skole full av blonde, slanke, hvite jenter som elsker oppmerksomhet. Noe av det fineste med dette slik jeg ser det, er hvordan Skim er tegnet. Hun minner meg om kvinnene i japansk kunst, f.eks denne: En smal, liten munn, smal nese og høye øyenbryn. Med andre ord er hun en skjønnhet tatt ut av kontekst. Om hun hadde gått på skole i Japan, hadde nok hennes forhold til klassekameratene vært litt annerledes. Skim måles utifra feil kriterier, og det synes jeg er noe av det fineste med tegningene.

Alt i alt får du en fortelling om det å være tenåring. Streken til Jillian Tamaki funker fint med fortellingen, og svarthvitt passer perfekt til stemningen. Denne hadde jeg garantert digget om jeg leste den da jeg var 14-15. Jeg kjenner at min indre fjortenåring føler seg forstått. Forfatterne tar opp alle de viktige temaene. Selvmord, kjærlighet, depresjon, popularitet, forelskelser, vennskap, det å ikke passe inn og alternative kulturer.

Kanskje ikke en dårlig gaveidé til de misforståtte tenåringene i din egen krets?

Andre bloggere om boka:
Read about comics

Forfatter-bio:
Mariko Tamaki ble født i Toronto, Canada. Da hun var liten brukte hun mesteparten av tiden til å late som; hun lekte detektiv og millionær og hva det måtte være. Da hun ble eldre tok hun en bachelorgrad ved McGill University mens hun begynte å skrive. Senere tok hun en master i kvinnestudier, og etter to års forsøk på en doktorgrad i språkantropologi, fant hun ut at hun egentlig ikke ville drive med det. I tillegg til å skrive romaner, har hun jobbet som freelance-journalist, dramatiker og skrevet noveller. Hun har tre fisker: Carl, Henry og Barracuda.
Forlaget | goodreads


Jillian Tamaki, Marikos kusine, ble født i Ottawa men vokste opp i Alberta i Canada. Som barn tilbragte hun mye tid på hesteryggen, noe hun savner i dag. Men nå er det kunsten som tar all oppmerksomheten hennes. Hun studerte design og illustrasjon i hjembyen, men flyttet til New York da hun var 25. Nå bruker hun tiden på å lage illustrasjoner for blader og aviser i tillegg til egne prosjekter. Hun har ikke spist rødt kjøtt siden hun var 17 år gammel.
Forlaget | blogg | goodreads