Bok 2 i A Song of Ice and Fire
Sjanger: Fantasy
Først utgitt: 1999
Denne utgaven utgitt: 2011
Forlag: Bantam Books
Format: Heftet
ISBN: 9780553579901
Sider: 1009
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: A comet the color of blood and flame cuts across the sky. And from the ancient citadel of Dragonstone to the forbidding shores of Winterfell, chaos reigns. Six factions struggle for control of a divided land and the Iron Throne of the Seven Kingdoms, preparing to stake their claims through tempest, turmoil, and war. It is a tale in which brother plots against brother and the dead rise to walk in the night. Here a princess masquerades as an orphan boy; a knight of the mind prepares a poison for a treacherous sorceress; and wild men descend from the Mountains of the Moon to ravage the countryside. Against a backdrop of incest and fratricide, alchemy and murder, victory may go to the men and women possessed of the coldest steel…and the coldest hearts. For when kings clash, the whole land trembles.
****

George R.R. Martin plukker opp tråden der bok nummer en, A Game of Thrones slutter, og fortsetter i samme stil og med samme kvalitet. Det er ingen tvil om at Martin er blant de største fantasy-forfatterne verden har å by på i dag. Om ikke den beste.

Jeg kan vanskelig si noe om handlingen i denne uten at jeg spoiler noe av det som skjer i den første boka, så dette blir ingen anmeldelse der jeg går dypt inn i hendelsene. Fortellingen fortsetter videre i samme stil som før, der vi får mange forskjellige karakterers perspektiv på hendelsene. Det skjedde jo endel voldsomme greier i forrige boka, og det preger naturligvis hendelsene i denne. Om forholdet mellom enkelte hus ikke var anspent i forrige bok, er de det i allefall nå.

Jeg synes George R.R. Martin skriver godt. Språklig opplever jeg at han er godt tilpasset handlingen, med gjennomtenkte valg av ord som gir meg følelsen av at hører hjemme i denne settingen. Det er dog ikke til å legge under en stol at bøkene hans er lange. Veldig lange. Og jeg synes heller ikke at det er til å legge under den nevnte stolen at enkelte passasjer trekker litt ut her og der. Men det trekker ikke ned historien for min del, jeg får nemlig definitivt følelsen av at alt jeg leser skal være med. Ingenting føles unødvendig, selv om det gikk litt treigt med lesingen enkelte steder. Til gjengjeld suste den avgårde andre ganger…

Det er ikke overraskende lettere å holde orden på alle karakterene i bok to, siden vi ble kjent med de fleste i den første boka. Og igjen er det sånn at det ikke finnes noen utpreget bad-guy. Forfatteren behandler alle husene og menneskene på en rettferdig måte og gir leseren ingen (hverken klare eller subtile) retningslinjer når det gjelder hvem han vil vi skal like og ikke like. Dette resulterer i at jeg har favoritter i flere hus, og at jeg får et ambivalent forhold til hvem jeg heier på. Egentlig heier jeg vel ikke på noen, for jeg vet ikke hvorfor noen skulle ville ha Jerntronen. Bare trøbbel, hele greia. Den av de jeg liker minst etter de første to bøkene sitter på tronen nå, og h*n kan like gjerne beholde den. When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.

Men så enkelt er det altså ikke. Kometen som har dukket opp på himmelen tolkes som et symbol for alle sammen på hver sin måte, og etter tumultene i første bok har flere karakterer erklært seg selv konge. Det er jo dømt til å bli intenst, og det blir det. Som i første bok, beviser Martin også at han ikke er redd for å skade eller ta livet av karakterene, og det er vanskelig å gjette seg til hva som kommer til å skje med hvem. Herlig!

A Song of Ice and Fire er så langt av ypperste kvalitet. Det er så bra som det får blitt, synes nå jeg. Jeg har allikevel ingen bråhast med å lese de neste tre utgitte bøkene i serien når det fortsatt mangler to. Her tar jeg det med ro og nyter det når jeg har tid, så kanskje jeg slipper å sitte å vente i en hel evighet uten noe å lese i serien før avslutningen kommer. Det er fint å ha uleste bøker i A Song of Ice and Fire i hylla. ;) Om du enda ikke har prøvd deg på den, synes jeg du skal det – ikke la deg skremme av det store sideantallet. Dette er helt fantastisk.

Andre bloggere om boka:
e-bokhylla mi
Siljes skriblerier
Migrating Coconuts

Forfatter-bio:
George Raymond Richard Martin ble født den 20. september 1948 i New Jersey, USA. Han har en bachelor og master i journalistikk fra Northwestern University. Han begynte å skrive da han var veldig ung, og solgte fortellinger til de andre ungene i nabolaget. Da han oppdaget tegneserienes verden begynte han og skrive det også. Hans første utgivelse var “The Hero”, solgt til et magasin, da han var 21 år gammel. Siden den gang har det blitt mange, mange utgivelser – både i magasiner, på TV og romaner. Martin var gift i 4 år på 70-tallet, men er i dag ugift og bor i Santa Fe i New Mexico.
Wikipedia | hjemmeside | blogg | goodreads
-Bildet er hentet her-