En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

De siste dagene har jeg holdt på med Da terroren rammet Norge av Kjetil Stormark. Det er vel ikke vanskelig å forstå hva den handler om: På grunnlag av intervjuer med over 120 kilder gir denne boka et bilde av det som skjedde i Oslo og på Utøya den 22. juli 2011. Den skildrer hvordan apparatet rundt regjeringen og statsministeren reagerte, hvordan byråkratene, fotgjengerne og hjelpearbeiderne opplevde bomben i regjeringskvartalet, hvordan situasjonen blei håndtert av politiet og de andre nødetatene, hvordan ungdommene på Utøya kjempet for livet, og hvordan Arbeiderpartiets ledelse reagerte da de fikk vite at partiet var målet for angrepene.

Det er vondt å lese, men dette er en særdeles imponerende dokumentar. Smakebiten dere skal få i dag er fra side 157:

“Det er en mann som skyter på Utøya. Fire til fem personer ligger nede”, sier fungerende stabssjef Kaare Tiller, som nå er på plass på operasjonssentralen i Hønefoss.
Rustad synes meldingen er såpass absurd at han ber sin nestleder om å gjenta den. Men Tiller sier nøyaktig det samme som den første gangen. Rustads første tanke er at dette må være koplet til bomben i Oslo.
Etter at han har lagt på, trekker han med seg kona og løper ut i bilen.