Sommeren 1992 var jeg to måneder i Normandie sammen med en haug nordmenn som studerte fransk grunnfag (som det het da). I samme studentblokk bodde det også en del engelskmenn som var der i samme ærend, – så franskpraktiseringen fikk ganske mye fri. Denne sommeren hørte jeg masse på Red Hot Chili Peppers som hadde kommet med sin Blood Sugar Sex Magik året før, og på franske Les Negresses Vertes som også hadde gitt ut plate året før; Famille Nombreuse.

Jeg hadde walkman og kassetter, og hang ut av vinduet på mitt bitte lille rom i 7. etasje og hørte på disse energiske amerikanske og franske musikerne. Dette er jo en litteraturblogg, så det er tekstene og ikke musikken som skal fremheves, men for de som ikke kjenner Les Negresses Vertes kan det være greit å vite at de laget en blanding av verdensmusikk og alternativ rock med masse rytme, akustisk gitar, trekkspill, piano og blåsere.

I tillegg til Famille Nombeuse, har Deichman utgivelsene Mlah og Green bus  på cd.

Ha! ha! famille nombreuse
Famille heureuse
Quand on est frère et soeur
Ha! ha! c’est le bonheur
On a du coeur
Quand on naît frère et soeur

Det var vanskelig å få med seg alt de sang, men refrengene gikk stort sett inn Det var dessuten en sang om å sanke ved, som var veldig lett å forstå ”va-t’en chercher le bois!” – ”gå av sted og hent ved!” og en sang om edderkoppen sort enke: ”Sang et nuit sont les couleurs de ce pau dans laquelle moi je vie” – ”blod og natt er fargene på panseret jeg lever i”. Dessuten en fascinerende sang om en ”infidele cervelle” – ”lite trofast hjerne” som jeg likte veldig godt. Her er en smakebit:

Vel, for de som vil friske opp franskkunnskapene eller bare høre på musikk som har holdt seg godt, – kan jeg anbefale dette gjenhøret med sommeren 91, eller 92 for min del.

Goro

Arkivert i:Poesi, Sommerminne Tagged: Les Negresses Vertes