En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Denne sommeren har jeg famlet litt i blinde når det gjelder hvilke bøker jeg vil lese. Det er ikke det at jeg ikke har nok å velge i. Jeg har mye mer enn nok. Det er tvert i mot det at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne. Så godt som alle bøkene i hyllene mine har havnet der fordi jeg vil lese dem, naturligvis. Og nå er jeg inne i en periode der jeg ikke ser én bok stikke seg ut. Alle stikker seg ut. Så jeg vingler frem og tilbake, og har akkurat plukket opp en novellesamling av Miranda July.

Ingen hører til her mer enn du handler om følgende, skal vi tro bokdatabasen: De tilsynelatende mest ubetydelige øyeblikkene i livet kan inneholde mulighet for store forandringer; et uventet møte, en misforståelse, en avsløring.Prosatekstene i Ingen hører til her mer enn du berører og overrasker. Karakterene er fremmede i verden, de er noen ganger langt borte fra de andre, noen ganger altfor nær. Med stor hengivenhet og fortellerglede blottlegger Miranda July deres ideosynkrasier og den rare logikken og lengselen som styrer livene deres.

I dag skal dere like gjerne få det første avsnittet i den første novellen på den første siden. Like greit, det vel?

Det teller likevel, selv om det skjedde da han var bevisstløs. Det teller dobbelt, fordi den bevisste hjernen ofte gjør feil, faller for feil person. Men der nede i brønnen, hvor det ikke er noe lys og bare tusen år gammelt vann, har en mann ingen grunn til å gjøre feil. Gud sier gjør det, og du gjør det. Elsk henne, og slik blir det. Han er naboen min. Han er av koreansk avstamning. Navnet hans er Vincent Chang. Han driver ikke med hapkido. Når du sier ordet “koreansk”, tenker noen mennesker automatisk på den sørkoreanske hapkido-instruktøren til Jackie Chan, stormester Kim Jin Pal; jeg tenker på Vincent.