Bok 2 i Divergent-trilogien
Sjanger: Dystopi (YA)
Først utgitt: 2012
Originaltittel: Insurgent
Denne utgaven utgitt: 2012
Forlag: Katherine Tegen Books/Harper Collins
Format: Innbundet
Oversatt av: –
ISBN: 9780062024046
Sider: 525
Kilde: Kjøpt selv

OBS! Dette er en anmeldelse av en oppfølger. Dersom du ikke har lest bok nummer 1, Divergent, lønner det seg å vente med å lese dette. Det dukker nemlig helt sikkert opp spoilere her i forhold til forrige bok. Scroll eventuelt ned til “kort sagt…”-delen til slutt. Den er trygg.

****
Om boka: Tris’s initiation day should have been marked by celebration and victory with her chosen faction; instead, the day ended with unspeakable horrors. War now looms as conflict between the factions and their ideologies grows. And in times of war, sides must be chosen, secrets will emerge, and choices will become even more irrevocable–and even more powerful. Transformed by her own decisions but also by haunting grief and guilt, radical new discoveries, and shifting relationships, Tris must fully embrace her Divergence, even if she does not know what she may lose by doing so.
****

Da var den endelig lest og fortært, den høyt etterlengtede oppfølgeren til braksuksessen Divergent fra i fjor. Veronica Roth klarer stort sett det mange andre forfattere sliter med, nemlig å holde nivået oppe i den vanskelige boka i midten.

Etter den dramatiske slutten i forrige bok står det ikke så veldig bra til med hovedpersonen vår Beatrice “Tris” Prior. Boka innledes med skyldfølelsen over at hun – i selvforsvar vel og merke – skjøt og drepte vennen Will. På toppen av det hele måtte både moren og faren hennes gi tapt for kampen. Fraksjonen Erudite, de intelligente, var villige til å organisere en massakre ved hjelp av massekontroll av mennesker. Kampen er i gang.

Denne boken begynner rett etter der forrige bok slutter. Tris, broren Caleb, kjæresten Tobias, kjærestens far Marcus og drittsekken Peter gjør seg klare til å hoppe av toget igjen. En ting er i allefall sikkert: ting kan vanskelig gå tilbake til det det var før, og de som ikke har blitt direkte rekrutert inn i Erudites rekker er enten å regne som flykninger eller i fare for å bli det. Men der ute i gatene finnes det mennesker ingen har helt klare tall på: de som av en eller annen grunn ikke fikk komme inn i, eller bli i, Erudite, Dauntless, Amity, Candor eller Abnegation. Så vidt man vet, er dette en ubetydelig, liten gruppe som i beste fall er usynlige og i verste fall en enorm byrde på resten av samfunnet. Men hvor liten er den egentlig?

Det er rundt et år siden jeg leste forrige boka, og det merket jeg godt. Jeg husket ikke egentlig handlingsforløpet særlig godt, utover å ha en generell oversikt over sånn cirka hva som skjedde. Det er det som er problemet med alle disse seriene. Jeg leser bok én i en rekke forskjellige serier, og når neste bok kommer har jeg vanskelig for å huske detaljer, så vel som å skilne bøker fra samme sjanger fra hverandre. Så det første jeg kan si er vel at om mulig kan det lønne seg å vente med å lese denne serien (og andre) til alle bøkene har kommet ut. Særlig i situasjoner der bøkene starter rett der den forrige sluttet, som denne.

Men jeg leste plot-oppsummeringen til Divergent på Wikipedia og kastet meg uti det. Det tok ikke så altfor lang tid før jeg fikk oversikten igjen, men av en eller annen grunn slet jeg litt med å komme inn i den. Jeg mistenker at det har å gjøre med nettopp nevnte problem, for skrivestilen til Roth er i bunn og grunn akkurat det samme her som det var i forrige. Jeg synes hun stort sett skriver med godt driv. Men endel plass i Insurgent går med på hvordan det står til med psyken til Tris, hvordan dette påvirker forholdet til Tobias, Cara (søsteren til Will), Christina (kjæresten til Will) og de andre, samt å sende hovedpersonene fra sted til sted som følge av konflikten. På den ene siden er dette en glimrende måte å bli kjent med karakterene, de forskjellige grupperingene og ikke minst alle de usynlige menneskene, men på den andre siden tar det litt brodden av fremdriften. Synes ikke egentlig at dette gjør noe.

Når det er sagt så har det seg sånn at jeg brukte lang tid på de første ca 200 sidene, også slukte jeg de neste drøye 300. Spenningen bygger seg opp, og selv om Roth kanskje ikke kommer med de aller største overraskelsene handlingsmessig, så klarer hun allikevel å holde meg på tå hev i over halve boka. Den største overraskelsen for min del kommer helt mot slutten, når vi begynner å få litt grep om hva som ligger bak samfunnet deres. Også slutter det hele med en enorm cliffhanger, akkurat som forrige gang. Nå hadde det vært fantastisk å hatt neste bok stående, men det må vente til rundt mai neste år. Dessverre.

Det er ingen tvil om at suksessen til Roth er velfortjent. Dette er spennende saker, til tross for at hun skriver i en sjanger som i disse dager renner over av håpefulle forfattere som skriver veldig mye av det samme. Det er noe med Roth som gjør at hun stikker seg ut. Tøff heltinne med en troverdig holdning i forhold til alder, og i forhold til det hun har gått igjennom. Vi møtte en knalltøff jente i første bok, her er det viet mer plass til hva som befinner seg under skallet. Kjærlighetsaspektet ved romanen er også helt fint, selv om man på utsiden naturligvis blir sittende å klaske seg selv i pannen i blant (“hvorfor forteller hun det ikke?” “hvorfor oppfører han seg sånn?”). Men sånn er det vel gjerne… Blir spennende å se hvor Roth tar oss med siste boka – jeg har i allefall høye forventninger.

Bok-trailer:

Andre bloggere om boka:
Bokelskerinnen
Siljes skriblerier
ebokhylla mi
The Book Smugglers
Dear Author
Reading for Sanity
Bloody Bookaholic

Forfatter-bio:
Veronica Roth (f. 1988) er en amerikansk forfatter bosatt i Chicago-området med ektemannen. Hun begynte å skrive på Divergent mens hun studerte kreativ skrivekunst på college, og opplevde en vanvittig suksess da den kom ut i 2011. Hun gled rett inn på New York Times bestselger-lista, og mottok glimrende kritikker fra alle kanter, såvel som en rekke utmerkelser som blant annet kåret boka til årets beste. Filmrettighetene for Divergent ble solgt i april 2012.
Wikipedia | blogg | goodreads (bildekilde)