Sjanger: Novellesamling
Først utgitt: 2007
Originaltittel: No one belongs here more than you
Denne utgaven utgitt: 2008
Forlag: Cappelen Damm
Format: Innbundet
Oversatt av: Johanne Fronth-Nygren
ISBN: 9788204142948
Sider: 186
Kilde: Kjøpt selv

****
Om boka: De tilsynelatende mest ubetydelige øyeblikkene i livet kan inneholde mulighet for store forandringer; et uventet møte, en misforståelse, en avsløring.Prosatekstene i Ingen hører til her mer enn du berører og overrasker. Karakterene er fremmede i verden, de er noen ganger langt borte fra de andre, noen ganger altfor nær. Med stor hengivenhet og fortellerglede blottlegger Miranda July deres ideosynkrasier og den rare logikken og lengselen som styrer livene deres.
****

Jeg kan ikke akkurat skryte på meg å lese mange noveller, men jeg setter pris på formatet. Det er unektelig noe fint med å lese ferdig en hel fortelling selv om man har dårlig tid. Miranda July har skrevet en novellesamling som stort sett er riktig så fin, men som tidvis vipper over i et litt klisjéaktig og noe mislykket forsøk på å si noe fryktelig dypt og meningsfylt.

Ingen hører til her mer enn du består av 16 forskjellige noveller som varierer fra halvannen til rundt 30 sider. Vi følger livene til en masse forskjellige kvinner og menn av forskjellig alder og størrelse med et fellestrekk: de er alle litt utenfor, dog ikke nødvendigvis på en spesielt synlig måte. Samtlige blir også preget av en eller annen hendelse – enten den kommer innenfra eller utenfra. Vi møter sekretæren som spontant melder seg på samme sykurs som kjæresten til sjefen hennes av nysgjerrighet, nabojenta som blir forelsket når naboen får et epilepsianfall, forfatterspiren som forsøker å sette ord på opplevelsen av å bli overfalt (eller..?), kvinnen som fjernet det store fødselsmerket i ansiktet, jenta som lærte de tre innbyggerne i et avsides strøk å svømme – helt uten vann, kjæresteparet som bare klarer å snakke med hverandre når de ikke snakker, mannen med sans for småjenter og flere andre.

Jeg var bare interessert i gutten. Den eldste. På et tidspunkt visste jeg ikke engang hva han het. […] Hvis det fantes et kart over solsystemer, men at det stedet for stjerner viste mennesker og avstandsgradene mellom dem, ville min stjerne ha vært den du måtte reise flest lysår fra for å komme til hans. Du ville dø på vei til ham. Du kunne bare håpe at dine barnebarns barn ville nå fram til ham. (fra Majestet)

Det er jo med denne som det stort sett er med alle novellesamlinger: jeg liker naturligvis enkelte fortellinger bedre enn andre. Majestet, Noe som ikke trenger noe og Mon Plaisir var nok mine personlige favoritter. July skriver godt, og persongalleriet hun presenterer gjennom samlingen er interessant. Det var ikke alle karakterene jeg forstod meg like godt på, men sånn har jeg det med folk flest, så det er like greit.

Språklig flyter tekstene av sted helt fint. Problemet for meg dukket opp med ujevne mellomrom: Selv om hun ofte presenterer innsiktsfulle kommentarer og tanker, falt noen rett igjennom og ut i det klisjéaktige for min del. Det tydeligste eksemplet som jeg husker på dette kom i novellen Ti sannheter:

Jeg gråt på engelsk, jeg gråt på fransk, jeg gråt på alle språk, for tårer er de samme overalt i verden. Esperanto.

Det er et sånt utsagn som høres ut som forfatteren gjør et intenst forsøk på å være klok, men som ikke funket for meg. Når det er sagt, var ikke dette dominerende i samlingen, stort sett fikk jeg ikke denne følelsen av at hun prøver for hardt. Men den dukket opp her og der.

Alt i alt en fin novellesamling som tar for seg en masse forskjellige temaer, fra tabuer og seksualitet til kommunikasjonsproblemer i forhold. Tror mange kan finne noe som treffer riktig i denne boka. Litt sært, litt søtt og litt bittert.

Andre bloggere om boka:
Eseløret

Forfatter-bio:
Miranda July (f. 1974) er en amerikansk forfatter, performance-artist, skuespiller og regissør. Hennes spillefilm You, me and everyone we know vant Caméra d’Or ved Cannes-festivalen og juryens spesialpris ved Sundancefestivalen. Tekstene hennes har tidligere blitt publishert i bl.a. The New Yorker og The Paris Review. Hun er oppvokst i Berkley, California og bor i Los Angeles.
Wikipedia | hjemmeside | goodreads (bildekilde)