I dag synes jeg det er veldig hyggelig å ønske Gabi Gleichmann velkommen til bloggen min:

Foto: Aschehoug

Gabi Gleichmann tilbrakte de første ti årene av sit liv i Budapest i Ungarn. Senere flyttet familien hans til Sverige og Stockholm, hvor han bodde frem til 1998. Kjærligheten førte så Gabi til Oslo, og det er her han er bosatt i dag. Gabi har fire sønner og en hustru han beskriver som verdens mest vidunderlige menneske. Han har studert filosofi og litteraturvitenskap ved Universitetet i Stockholm, har arbeidet som kulturskribent i blant annet Aftenposten, og som kritiker. I dag driver Gabi bokforlaget Agora Publishing sammen med sin hustru. Her fokuserer de på utgivelser av noen av verdens ledende romanforfattere.

Gabi er i følge seg selv interessert i alt som rører seg mellom himmel og jord. Han har elsket bøker siden han var barn, og har levd av pennen sin siden han var 22 år gammel. Han har alltid vært klar på at han en dag ville skrive romaner. Det har han nå gjort, og denne uken debuterte han med Udødelighetens elixir:

I Udødelighetens elixir følger vi den jødiske slekten Spinoza fra 1100 – tallet og frem til vår tid. Mennene i denne slekten har i generasjoner båret på en hemmelighet som har gitt dem et meget spesielt liv. I boken møter vi blant annet kjente historiske skikkelser som Voltaire og Freud. Romanen er en av titlene fra årets bokhøst som det har vært mest blest om foreløpig. 

Her kan du blant annet lese om hvordan Gabi fikk ideen til debutromanen sin, og hva han tenker om den store interessen som allerede er blitt boken hans til del:

Du har akkurat utkommer med din debutroman Udødelighetens elixir. Kan du fortelle kort hva romanen din handler om?

Min roman handlar om en märklig släkts öden och äventyr från 1100-talets Spanien/Portugal genom den europeiska historien fram till Oslo år 1999.

Hvordan fikk du ideen til å skrive denne boken, og hvor lenge har du arbeidet med den?

Jag ville att mina barn och vänner skulle få läsa om delar av Europas historia som de inte kan återfinna i norsk litteratur.

Hva har vært det vanskeligste i arbeidet med denne boken, og hva er du mest fornøyd med?

Svårast har det varit att komma på den första meningen. Mest förnöjd är jag med sista meningen i romanen.

Boken din er allerede før utgivelse solgt til 12 land, hvordan føles det og er det et spesielt land du er ekstra spent på å utkomme i, foruten Norge?

Det är en stor glädje för mig att några av de bästa bokförlagen i tolv länder har köpt utgivningsrättigheten redan innan min roman har utkommit. Roligast är självfallet att den utkommer i Norge, där min familj och jag bor.

Handlingen i romanen din beveger seg gjennom flere hundre år, og mange historiske epoker. Hvor lang tid har du brukt på researchen for å få alle detaljene riktige?

Jag har nästan inte gjort någon research alls när jag skrev boken. Däremot har jag tillbringat de senaste 40 åren i böckerna värld och läst oerhört mycket om de epoker min roman kretsar kring.

Hvilke forfattere/bøker har vært de største inspirasjonskildene for ditt eget forfatterskap?

De är många. Till mina stora favoriter hör Marcel Proust, Danilo Kis, Frans Kafka, Mario Vargas Llosa, Philip Roth.

Har du gjort deg noen tanker om å skrive flere bøker etter denne?

Jag har lovat min förläggare på Aschehoug att leverera ytterligare tre romanen under de närmaste fem åren.

Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp din bok i høst?

Det är en totalroman, där finns allt man behöver veta. Och lite till. Samt mycket humor.

Er det noe du har lyst til å legge til?

Tack för ditt intresse för min roman. Hoppas du finner den stimulerande.

Tusen takk for at du tok deg tid til dette intervjuet Gabi Gleichmann. 

Udødelighetens elixir er, som sagt, solgt til tolv land, blant dem Storbritannia og USA. Den store interessen som er blitt romanen til del i utlandet er uvanlig for en norsk debut. Aftenposten har alt skrevet om boken her og her,  og du kan lese utdrag fra boken her. Vil du vite mer om Gabis eget forlag, kan du besøke det her.  Gabi Gleichmann besøker Oslo bokfestival i september.