Cornelius Jakhelln var et nytt bekjentskap for meg, må jeg bare innrømme. Nå derimot, vil jeg bare ha mer. Det skyldes først og fremst boka Voguesville.

Får jeg presentere Gråmåka King!  Med svart mc-jakke, svarte jeans, blackabilly-sveis og boots med sølvsporer som klirrer når han går! King er ansatt som politibetjent i småbyen Voguesville i det relativt ukjente landet Paragonia. Her får han plutselig en mordsak i fanget når en representant for den framstående Loyola-familien; Esteban Loyola blir funnet drept.  Ikke bare var han drept, men “på offerets solbrune brystkasse hadde man skåret inn et pentagram med kniv” (s. 11)

Gråmåka King er det som gjør denne boka ustyrtelig morsom og vel verdt å lese.  Han er som dere skjønner en måke utenom det vanlige.  Hans spisevaner er for å si det mildt, ikke på det jevne; en av livrettene hans er da også stekte biller med parmesan!  Når  det gjelder Kings manerer, har de nok absolutt et potensial for forbedringer.  Det meste av spiselig art  forsvinner nemlig raskt og uten om og men inn i det store gråmåke-nebbet.  Hans konsum av øl er dessuten med på å gi King en heller fuktig tilværelse.

Jakhelln krydrer denne historien med allverdens ordspill, ironi og morsomme innfall, samt  sleivspark i mange retninger. Både krimgenren og filmgenren får sitt i denne fortellingen.  Ved å gi en gråmåke hovedrollen gir han oss et helt nytt perspektiv og mange uventede situasjoner oppstår. 

Voguesville kom i 2009. Jeg håper fortsatt på at King skal dukke i flere historier.

Astrid

Arkivert i:Boktips Tagged: Cornelius Jakhelln, Gråmåka King, politibetjent King, Vgouesville