En smakebit på søndag er et konsept jeg har lånt av Mari på Flukten fra virkeligheten. Alt du trenger å gjøre er å slå opp i boka du leser nå og velge ut noen setninger du synes passer – uten at de avslører for mye av handlingen – før du legger dem ut på bloggen din og legger igjen ei lenke i innlegget til Mari. På denne måten kan vi klikke oss fra smakebit til smakebit, og kanskje oppdage nye skatter?

Nå leser jeg ei bok jeg ikke engang hadde hørt om før ganske så nylig, men som kom ut for første gang i 2002. Det har seg sånn at jeg skal lese Abarat: Absolutt Midnatt av Clive Barker i bokbloggturneen, og det er den tredje boka i serien. Så jeg sendte en mail og spurte pent om jeg kunne få de to første bøkene også, og det kunne jeg. Det spørs om jeg rekker å bli ferdig i tide, i og med at jeg fikk bøkene så sent som på fredag, men dog. Jeg er i gang med bok nummer 1, som bare heter Abarat. Hva handler så boka om? Det begynner på det kjedeligste stedet på jord, i Kyllingbyen i USA. Der bor ungjenta Candy Qvakkenholt. Hun kjeder seg fryktelig og ønsker seg bare bort. Når muligheten til å reise endelig kommer, er den så merkelig at hun ikke kunne ha forestilt seg den i sine villeste drømmer. For midt inne i innlandet i Minnesota, dukker det opp et hav. Sammen med en merkelig framtoning som kaller seg Jon Rakker, hopper Candy ut i havet og havner i Abarat. Abarat er et stort øyrike hvor hver øy er en time i døgnet. I Storhodet er klokka alltid åtte om kvelden. På øya Zil er det alltid midt på dagen. På Midnattøya, også kalt Gorgossiumøya, er det alltid midnatt. Der hersker den onde midnattsfyrsten, Kristoffer Kadaver.

Boka er gjennomillustrert av forfatteren selv, så dere skal få en visuell smakebit også i dag. Dette er Kristoffer Kadaver, og illustrasjonen dukker opp samtidig med teksten helt nederst:

Etter mange år i Kristoffer Kadavers tjeneste, hadde Mendelson Form rukket å bli godt kjent med geografien i Tolvtårnet på Gorgossiumøya. Han hadde ofte vært på kjøkkenene og i krystallkulesalene, han hadde ofte gått ned gjennom kjellerhvelvene og over til Det svarte kapell og Tårerommene.
Men da han kom tilbake til Tolvtårnet med beskjed om at han hadde tapt alt (nøkkelen, Rakker og hans medsammensvorne, jenta som het Candy), fikk han beskjed av Kristoffer Kadavers klumphodede tjener Næjh om å avgi rapport et sted han aldri før hadde vært: Hovedbiblioteket nesten øverst i Tolvtårnet. (s. 128)