Denne anmeldelsen har tidligere stått på trykk i VG:
                                              
Ida Løkås: «Det fine som flyter forbi»
Roman
187 sider
Kr. 299,-
Schibsted
Ida Løkås’ debutroman er en aldri så liten perle. En nydelig og fint fortalt fortelling som flyter stille forbi.   
            Boken følger unge Jamie gjennom noen sommeruker. Sammen med kompisen Charlie sitter han på en trapp og kjeder seg.
            «Ingenting skjer,» observerer Jamie. «Dagene glir forbi, sakte, som om de trekker på tunge lodd.»
            Så dukker underskjønne Ariel opp, hun er 19 og tror at Jamie er eldre enn han er. Og han blir kjent med Mr. Allen – den halvgamle fotografen med pedobrillene. Moren flytter sammen med sin nye kjæreste. Slik går dagene.
            Løkås har ikke gjort det enkelt for seg selv: Fortellerstemmen tilhører en 14 år gammel engelsk gutt, og handlingen er lagt til et slitent miljø i bydelen Little Venice i London. Verden betraktes gjennom øynene til en unggutt. Det krever ikke bare et eget perspektiv, men et eget språk.
            Til tross for de selvpålagte utfordringene, makter forfatteren å tegne et troverdig og varmt portrett av en tenåring som baler med alt fra pubertal kjønnsdrift og forelskelser til moralske og etiske dilemmaer.
            Det skjer ikke så mye. Jamie har rett i det. Eller?
            Moren viser seg å være gravid. Ikke bra. Kjæresten hennes er voldelig. Ikke bra. Jamie blir invitert hjem til Ariel med de store puppene. Veldig bra. Mr. Allen med pedobrillene blir banket helseløs av Ollie og de andre store guttene.  
            Små porsjoner med hverdagsdramatikk og hverdagserotikk. Men ingenting skjer. Ikke egentlig.
            Styrken i denne boken ligger først og fremst i språket. Stramt, fortettet, ujålete. Glimt av humor og skråblikk. Ida Løkås skriver med moden, tilbakeholden penn. Fra første linje merker du forfatterens klo. Hennes litterære fingeravtrykk. 
TOM EGELAND
VISSTE DU AT
¡Ida Løkås’ debutroman vant Schibsteds romankonkurranse i 2011 foran 300 innsendte bidrag.
¡Løkås (26) er født i Bodø, oppvokst i Stavanger og bosatt i Oslo. Hun har mastergrad i skrivekunst fra Kingston University i London.