Før sommeren hørte vi rykter om en ny bok som skulle ta Norge med storm, i USA kunne den vise til salgstall som var umulig å tro på, for eksempel at trilogien har solgt mer enn alle 7 bøkene om Harry Potter.  Og ikke nok med det: det skulle dreie seg om erotiske (og ganske vovede) bøker. Endelig skulle amerikanerne tø opp litt, tenkte vi og regnet ikke med at erfarne nordmenn ville gå av skaftet (VG-ordspill1) på samme måte.

 

Så da jeg dro på hyttetur i sommer med Fifty Shades: Fanget som manus på lesebrettet hadde jeg så å si ingen forventnigner om å bli tatt på senga (Vg-ordspill2) … Jeg har da lest min dose erotisk litteratur, ikke minst på Blindern-semesteremnet om Bjørneboe…

 

MEN: Jeg må jo innrømme at dette er annerledes. Ikke det at det er noe særlig godt skrevet, men E.L. James selv henvist til Twilight (som i lang tid var min store guilty pleasure) som sin store inspirasjon, og der ser jeg godt parallellene:

1. Utrolig vakker heltinne som ikke kjenner sin egen skjønnhet

2. Uskyldig jomfru ikke berørt av menneskehånd før hun treffer sin mann

3. Mannen hun faller for advarer henne om at han er farlig for henne (bokstavelig talt)

4. Hun ender opp med å definere forholdet og tvinner mannen rundt hvilken som helst finger.

5. Det er KJÆRLIGHET med stooore versaler.

6. Ingen må vite om forholdet

8. Heltinnen kan redde han fra sine farlige lyster

8. Du blir avhengig og sluker bøkene

 

Men så kommer det store krasjet: der Stephenie Meyer er en dydig religiøs skribent som er i mot sex før ekteskap, kan man si at James er rake motsetningen. Her er det dampende, eksplisitt, pervertert og hyppig beskrevet sex. Jeg kjenner meg godt igjen i kommentaren fra en av gjestene på Skavlan som hadde lest boka på flyet: man blir sittende lett rødmende og lure på om andre VET hva du sitter og leser akkurat nå.

Så bør man lese bøkene? Absolutt, dette har vi godt av i kalde Norge. Men vær advart om at dette ikke nødvendigvis er for de mest pripne. I skrivende stund er første og andre bok kommer på norsk som e-bok, mens kun den første er utgitt i papirutgave. Men det er meningen at hele trilogien skal være ferdig utgitt på norsk i løpet av høsten.

 

Les utdrag fra bok 1